32
Следвайте ни

ЧСИ продава над 30 дка с 34 сгради: Тютюневият монопол на тезгяха за 6,2 млн.

viber icon

Частен съдия-изпълнител продава емблематичната за Пазарджик фабрика за преработка на тютюн, известна като Тютюневия монопол. Базата, която не се ползва от години, се предлага за малко над 6,2 млн. лв.

 

Срокът за подаване на предложения е към края си, очаква се новият собственик да бъде обявен на 21 октомври. Ако, разбира се, има кандидат-купувачи.

Публичната продан е обявена за целия поземлен имот с площ 30 728 кв.м, заедно с общо 34 сгради в него. Сред тях са промишлено здание, простиращо се на 3525 кв.м, още три по-малки промишлени постройки, част от които - с цистерни за гориво и парова централа, столова с кухненски блок, трафопост, складове, единият от които - четириетажен, със застроена площ 985 кв.м, и други.

Имотът е собственост на „Пазарджик - Български търговски мениджмънт“ АД. Дружеството е правоприемник на някогашното „Пазарджик-БТ“, както се казваше до приватизацията му през 2006 година. Тогава заради незавидното си финансово положение държавната корпорация „Булгартабак Холдинг“ извади за продан няколко предприятия в страната, сред които и пазарджишкото. Така контролният пакет от акциите му бе купен от свързваното с бизнесмена Христо Ковачки дружество „Честийм“ ЕООД. Случайно или не, наскоро и друга сграда, собственост на Ковачки, бе продадена от съдия-изпълнител на известен в града предприемач от арабските страни, който сега я събаря с намерение да строи на мястото й жилищен комплекс. Става дума за масивното здание на бул. „Мария Луиза“, близо до „Ескейп“, която по планове от едни по-добри времена трябваше да бъде новата градска библиотека.

Сред свързаните с „Пазарджик - Български търговски мениджмънт“ АД имена се открояват тези на семейство Христо и Десислава Тодорови, бивши депутати от Пазарджишки избирателен район, смятаният за приближен на Ковачки Чавдар Пейчев - също бивш народен представител, сега официален собственик на „Честийм“ ЕООД, бивши и настоящи общински съветници от Бобов дол, в различни години назад управлявали въгледобивната компания, стопанисваща мините в градчето, и други.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Martin

Martin

31.10.2021 | 17:38

Dano. Tezi 4.s.i. darjata Nagi premaxne kak money em. 4asno em. Darvja no da prebirat pari

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?