32
Следвайте ни

Читалищни дейци си припомниха правилата за пожарна безопасност

viber icon

Темата ,,Пожарна безопасност на читалищните обекти – нормативна уредба, отговорности и стопанисване,, се превърна в интересно информативно занятие за още една група от секретари и председатели на читалища от общините: Брацигово, Пазарджик, Панагюрище Пещера, Стрелча и за гостите от Долна баня и Костенец. Вторият форум за откриване на Читалищна учебна година 2021-2022 в Регион Пазарджик бе проведен на 6 октомври в читалище ,,Христо Ботев-1897 г.,, в областния град. С осъществяването на поредни подобни инициативи РЕКИЦ ,,Читалища,, съумя да предостави възможност за включване на всички желаещи, спазвайки противоепидемичните мерки за ограничения на броя участниците в семинари.   

Ст. инспектор и началник служба Румен Маргитин от РСПБЗН – Пазарджик запозна аудиторията с особеностите на горене на различните материали, развитието на пожарите и пораженията им. Акцентира върху стъпките, които се предприемат при възникването на огнено бедствие. Представи видовете пожарогасители, предназначението и начинът им на действие. Презентира нормативната база, регламентираща отговорностите на ръководителите на читалища за изготвяне на противопожарно досие на обекта и евакуационни планове, както и за провеждане на учения с личния състав. Чрез РЕКИЦ ,,Читалища,, всеки от обучаемите ще получи разработения от ст. инсп. Маргитин електронен пакет със съответните нормативи и образци. 

Цялото представяне на темата беше някак живо! Лекторът включваше участниците в процеса, извличайки техният опит и предишни знания. А практическото обучение за работа с пожарогасител се оказа емоционално преживяване за читалищните специалисти, които за радост нямаха такъв реален опит. И те споделяха усещане за респект от огъня докато пробват гасене, макар експериментът да се случваше в контролирана среда в градинката пред читалището-домакин. Там спонтанно се оформи интригуваща информационна беседа със сладкодумния огнеборец Маргитин. Темата се разшири до битови пожари. Присъединиха се минувачи. Майка с две деца се включи в практическите упражнения заедно с наследниците си.

След втория теоритичен панел в зала и изчерпване на темата, последва поздравление за началото на новата Читалищна учебна година от инж. Радка Енчева-Кочева и представяне на краткосрочната обучителната програма на РЕКИЦ ,,Читалища,, - Пазарджик за Регионалната колегия.

Почерпка с традиционно-български тестени изкушения, приготвени от сръчните ръце на секретаря на НЧ ,,Ванчо Пашов-1884,, с. Поибрене, създаде усещане за истински празник по нашенски!

инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ ,,Читалища,, - Пазарджик

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?