Следвайте ни

Читалищни дейци обсъдиха възможностите за работата през лятото

viber icon

Регионален център "Читалища" - Пазарджик проведе трите планирани работни срещи на тема "Активно читалищно лято – възможности, приоритети и акценти в работата"  за читалищните секретари от областта. Участие взеха 60 представители от читалища от общините Белово, Брацигово, Лесичово, Пазарджик, Панагюрище, Пещера, Септември, Стрелча и други.

Организирането на идентични срещи в три поредни дни беше единствената възможност за включване във форума на всички желаещи при спазени противоепидемични мерки и 50% заетост на залата.

Високите летни температури  не повлияха на присъствието на заявилите участие, нито на интереса и активността им по време на Работната среща. 

Пред Регионалната колегия бяха представени програми на Министерство на културата за възможно финансиране на читалищни дейности, условията и реда за кандидатстване и критериите за оценяване на проектните разработки. 

Разгледани бяха нормативни актове, свързани с приложението на Закона за народните читалища, Закона за закрила и развитие на културата и Закона за обществените библиотеки, по отношение финансовата подкрепа на регионални културни дейности – библиотечна, краеведска, нематериално културно наследство, самодейно изкуство, прояви в областта на любителското творчество. 

Участниците бяха информирани за предстоящото разработване на изцяло нови правила за целево финансово подпомагане на културни инициативи, творчески проекти и др. от ресорното министерство, както и за това, че в тази връзка е предвидено обществено обсъждане.

Споделен беше опит, обменени идеи. Въпроси за рестарт на читалищната дейност намериха  отговори.

 

Информира: инж. Радка Енчева-Кочева

РЕКИЦ ,,Читалища,, - Пазарджик

Снимки: Диляна Дюлгерова, секретар на читалище "Република-1950" - с. Мокрище и Султана Стойчева, секретар на читалище "Звезда-1927" - с. Звъничево.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?