32

„Читалищна академия за фолклор“ съпътства националния фест в Костандово

XXVII Националният фолклорен фестивал „Костандово“ премина с успех - за радост на участници и публика от местни и гости за града, дал името на форума. На сцената се изявиха над 1 000 певци и танцьори от седемдесет групи и индивидуални. 

За трети пореден път, в рамките на фестивала се проведе инициативата на пазарджишкия Регионален център „Читалища“ – „Читалищна академия за фолклор“. Като обучение за ангажираните с опазване на народното творчество: председатели и секретари на читалища, художествени ръководители, изпълнители, граждани. По темата: „Ролята на читалищата в опазване и популяризиране на фолклора“. Лектори бяха трима от членовете на фестивалното жури: диригентът на хора на Ансамбъл Пазарджик - Иванка Паунова, маестро Никола Янев – преподавател по народно пеене и акордеон  и ТВ водещата на фолклорни предавания - актрисата Галина Асенова.

„Читалищната академия“ предложи програма с различни форми на занимания: лекции, беседи, открит урок по пеене, наблюдение на терен. Като споделяне на знания и опит, лично участие и преживяване - в културното фестивално пространство на Костандово. Осъществи се в партньорство с тамошното читалище „Просвета-1919“, с подкрепата на местното кметство и лично на кмета Валентин Вигнев, приветствал форума и взел участие в някои от занятията.  

Националният фолклорен фестивал „Костандово – 2024“ и съпътстващата го „Читалищна академия за фолклор“ имаха своя пореден успех. Спечелиха нови съмишленици и почитатели. Отвориха теми за продължаващи професионални и обществени дискусии. 

Писателят Стоян Влахов, черпещ литературни сюжети и образи от народното творчество и приятел на читалищата, беше сред публиката на фестивала и активен участник в „Читалищната академия за фолклор“. На раздяла сподели, че си тръгва „с пълна кошница“, вдъхновен за нови повествования, където художествено ще бъде пресъздаден и фестивалния феномен „Костандово“!

Поздравления по повод храмовия празник – Св. Константин и Елена на Костандово! Града - родил и развиващ повече от половинвековния Национален фолклорен фестивал, взел същото име - за прослава на мястото и за свързаност с корените. Честити хората там с любовта си към фолклора, благословени домовете и уменията им! 

А фестивалът – да продължава да расте, да събира и да учи!

*инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“ - Пазарджик

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?