32

Читалището в Драгиново е сред победителите в Конкурс АГОРА

Читалището във велинградското село Драгиново е сред победителите в тазгодишното дванайсето издание на Конкурс АГОРА, организиран от сдружение „Платформа АГОРА“. Съревнованието се провежда в търсене на най-успешната инициатива за общностно развитие, реализирана от читалище през 2020 и 2021г.

В двугодишния период, белязан от пандемия, социална изолация, загуби на човешки живот, културни пространства и възможности за общуване, читалищата продължиха работата си, адаптирайки се към новите условия. Настоящото издание на Конкурс АГОРА дава публичност на читалището и неговата метаморфоза и адаптивност за надграждане над традиционната си Възрожденска роля като обединител на общността посредством креативност, инициативност и способност за запазване връзката с общността за насърчаване на доброто, солидарността, оптимизма. 

За участие в тазгодишното издание на конкурса постъпиха 43 кандидатури от читалища в 26 населени места в България. В първи кръг на конкурса 9-членно жури разгледа постъпилите кандидатури и избра победители в петте основни категории. В категория „Солидарност и хуманност" наградата получава НЧ "Методий Драгинов–1936", с.Драгиново, община Велинград за "За бабите и дядовците ни - с любов и грижа".

"Целта на инициативата бе подкрепа за най-възрастната част от населението (лица на и над 80 години) от с. Драгиново чрез хуманитарна помощ и медицински консултации в безопасна от Kовид-19 среда. Закупени бяха хранителни продукти, в това число пресни плодове и зеленчуци, както и почистващи препарати, които бяха пакетирани в сградата на читалището. Кметство Драгиново като основен партньор осигури транспорт и взе участие в разнасянето на пакетите по домовете на възрастните хора. Част от доставките бяха направени чрез доброволци от младежкия театър и читалищни служители. Като цяло инициативата получи широк обществен отзвук в социалните мрежи. Възрастни и техни близки идваха лично да разказват за вълнението, което са изпитали заради оказаното им внимание - пишат инициаторите на доброто дело.

Друга част по проекта беше провеждането на безплатни медицински консултации. След дълги месеци на социална дистанция заради пандемията от Ковид-19, възрастните хора имаха възможност за здравна профилактика в безопасна и достъпна среда в сградата на читалището. При спазване на всички противоепидемични мерки, два пъти лекар- специалист „Вътрешни болести и кардиология" провеждаше общ преглед на желаещите, измерване на кръвно налягане и сърдечен пулс. Докторът даваше съвети за здравословно хранене и двигателен режим, отговаряше на зададени въпроси, разглеждаше прием на лекарства. Някои от пациентите бяха насочени към по-нататъшна диагностика и лечение. Лекарят също така посети и няколко къщи, където прегледа трудно подвижни лица.

В резултат на инициативата 117 възрастни хора от с.Драгиново получиха хуманитарна помощ, а от медицинските консултации се възползваха 42-ма души.

Освен осигурената материална подкрепа, инициативата се превърна в трогателна мисия на грижа, внимание и уважение към най-възрастната част от населението на селото. Участието на младежи - доброволци внесе допълнително топлина и сърдечност в отношението между възрастното и младо поколение. Така читалището се открои като институция, която откликва на актуални потребности за местната общност".

Инициативата e финансово подкрепена от фонд "Нашите родители" на фондация "BСause". 

Финалистите в петте категории бяха обявени на 4 април 2022г. и се състезават за голямата награда в конкурс АГОРА. Победителят ще бъде излъчен след приключването на публично, анонимно онлайн гласуване, което се провежда на https://bit.ly/3u4n4CS от 4 до 13 април 2022г. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?