32

Читалища ще повишават здравната култура на хората по места

Регионален център „Читалища“ – Пазарджик организира семинар за читалищните дейци, на тема: „Читалищата – трибуни за здравна просвета и партньори в промоцията на здраве“. В читалище „Хр. Ботев-1897 г.“ в областния град, с обучаваща институция – РЗИ - Пазарджик.

Събитието е предвидено за 7 април, когато отбелязваме Международния ден на здравето, който е специалния повод за темата на лекторията. 

Читалищата, като културно-просветни сдружения, са естествен партньор в здравното информиране, здравната просвета и култура на хората по места – чрез своите пространства и от своите трибуни, съобразно целите на своето съществуване. И имат ресурс да възпитават към грижа за собственото здраве, като висша човешка ценност. Особено когато става дума за социално значими заболявания, тяхната профилактика и популяризирането на националните и регионални инициативите за здравна промоция. 

В този смисъл, в област Пазарджик има дългогодишна, традиционно добра практика за ефективно партниране между читалищните институти и РЗИ – Пазарджик, в превенцията на общественото здраве. Специалистите от Отдел „Профилактика на болести и промоция на здраве“ към инспекцията са чести гости на читалищата, където изнасят беседи, предоставят информационни материали, провеждат кампании, проучвания и измервания. Изпреварващо обучават читалищните специалисти, за да им помагат.

Настоящия семинар се организира по инициатива на РЕКИЦ „Читалища“  - Пазарджик, за информираност по актуалните национални и регионални приоритети в опазване на здравето, съобразно европейските директиви и препоръките на СЗО. Цели развиване на капацитета на читалищните служители за проактивно и ефективно партниране на здравните власти, в грижата за здравето на местното население.

Програмата на семинара е широкоспектърна като тематичен обхват. Мултидисциплинарен екип от РЗИ – Пазарджик, Отдел „Профилактика на болести и промоция на здраве“ предвижда презентации за вредите от електронните цигари; за опасността от широката употреба на райския газ за забавления; за радона и опасността му за човешкото здраве, когато е наличен в помещенията, над допустими граници; за предстоящото специализирано измерване на този естествен радиоактивен газ в сградите на детските градини.

Радонът, при разпад до радиоактивни частици на урана в почвата, водата и скалите става част от въздуха, който се вдишва. Постъпва в жилищата и там се задържа дълго. При повишена концентрация в затворени пространства и продължително облъчване - може да е опасен за човека. Измерването на нивата става с поставянето на специални детектори от РЗИ. В последните години, по препоръки на СЗО, проектите за строителство на сгради в страните от Европа трябва да предвиждат отдушници, през които да се отвежда радонът. Проветряването също помага.

Тъй като децата са най-чувствителната част от населението и дълго стоят на затворено в учебните заведения, РЗИ – Пазарджик планира да проведе проучвателни измерване в сградите на детските градини. Предшествано от предварително информиране на читалищните специалисти – за предварителна разгласа на акцията и възможно посредничество в осъществяването.

*Автор: инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“ - Пазарджик

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?