Следвайте ни

Чистят едно от незаконните сметища край Велинград

viber icon

Почти разчистено е едно от големите незаконни сметища край Велинград в землището на Драгиново, на което наскоро тв екип засне как камион изсипва цели контейнери отпадъци. Предстои останалите да бъдат картирани и постепенно също да се ликвидират, съобщи кметът на общината Костадин Коев.

 

След разразилия се тогава скандал бе сформирана група за мониторинг и контрол на незаконните сметища с участието на​ служители на Общината​ и неправителствени организации. Първото й заседание бе ​на 8 февруари, като подобни срещи ще се провеждат всеки понеделник. Доброволци пък ще картират останалите замърсени терени - за това са се ангажирали Васил Тодев и Антон Бояджиев от местните сдружения на природолюбители и риболовци - "Байкария" и "Нилет". След това предстои почистване, после ще се изяснява чии са засегнатите имоти, ще бъдат предупреждавани собствениците да ги пазят, за да не се превръщат отново в бунища, а при нарушения виновните ще бъдат санкционирани.

Костадин Коев признава, че проблемите с боклука са много и висят от години. Както и че Общината не е в състояние сама да се справи. Много пъти замърсени терени са били почиствани, но скоро след това там изникват нови камари смет. 

"Ще изпълним и сега предписанието на РИОСВ, най-късно до средата на март сметището при Драгиново ще бъде изчистено, уверява кметът. Очаквам затруднения обаче с опазването на чистотата. Терените са частни, а

собств​ен​иците са над 55 души. Предупредени са, че трябва да си ги стопанисват, да си ги ограждат и това да не се допуска повече."

Градоначалникът допълва, че му предстои среща и с експерти от РИОСВ. Получил е покана да се яви в Екоинспекцията. Надява се, че след като е изпълнил наложеното му предписание в указания срок, санкцията ще му се размине. Според екозаконодателството за подобно замърсяване на природата глобите са от 3000 до 10 000 лева персонално за кметовете, такова се очаква да е и наказанието в случая, но все още не е ясен точният размер на акта.

"Няма как денонощно да следим всяка точка от общината, още повече че тя е една от най-големите по територия в страната, коментира Костадин Коев. Разчитаме на помощ не само от неправителствения сектор, от фирмите, но най-вече - на съвестта на гражданите. Само с общи усилия можем да се справим."

Междувременно обаче социалните мрежи преливат с нелицеприятни гледки на камари смет край града. Най-впечатляващи сред кадрите от последните дни са тези от ромския квартал "Анезица", където боклукът е цели планини. И самите велинградчани обаче осъзнават, че всеки трябва да помогне, за да се опази имиджът на курорта. 


 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай