Следвайте ни

Честваме за 35-ти път Празника на Пазарджик

viber icon

Празникът на Пазарджик ще бъде отбелязан днес за 35-ти път в по-новата си история. Той се чества на 21 май - в деня на светите равноапостоли Константин и Елена. Тази година обаче програмата е доста по-семпла от тези до 2019 година.

Първият празник на Пазарджик е отбелязан преди 91 години, разказват документи, съхранени в Държавния архив. Решението на Татар-Пазарджишкия градски съвет е вписано в Протокол №14 от 8 май 1930 г.: „Одобрява се протоколното решение Българското Училищно Н-ство под №21 от 4-й Юний 1929 г., като обявява денят 3-й Юний за официален местен празник, като за обявяването се пише официално на всички държавни, изборни и местни учреждения, че денят 3-й Юний „Св. Константин и Св. Елена” е местен празник за целия град и учрежденията в него. Като в същия ден ще се чества паметта на покойния Т. Пазарджишки гражданин К. Величков, като отпразнуванието ще стане по програма предварително изработена в едно съвместно заседание на общинския съвет, с всички Директори на Гимназиите, прогимназиите, Българското У-щно Н-ство и всички главни учители на първоначалните училища в града”.

Честването му е прекъснато през 1944 г. и е възобновено през 1987 г., когато за празник на града е определена първата неделя на м. юни. С решение на Общинския съвет от 6 април 2001 г. отново се отбелязва на 21 май.

Честит празник!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?