Следвайте ни

Честваме Рождество на Пресвета Богородица

Архиерейска света литургия ще бъде отслужена в Пазарджик, Септември и Гелеменово

viber icon

Света литургия по повод християнския празник Рождество на Пресвета Богородица се отслужва в катедралния храм, носещ името на Божията майка, както и в другите църкви в Пазарджик, съобщиха от Архиерейското наместничество в областния град.  

Архиерейска света литургия ще бъде отслужена още в храмовете "Св. цар Борис" в Септември и "Рождество Богородично" в Гелеменово.

На днешния ден православието прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето.

Денят, в който се е родила Дева Мария, е един от 12-те най-големи християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица.
На много места се спазва традицията да се замесва и изпича малка питка, намазана с мед за родилката, наречена "Богородична питка".

Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Според народните обичаи стопанката на дома не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома.

Един от символите на Пазарджик, наред с Часовниковата кула и Старата поща, е катедралната църква "Успение Богородично". Тя е най-голeмият запазен възрожденски храм в страната. Построена е през 1836-1837 година. Създаването на храма преплита исторически хроники и легенди. Твърди се, че местният онбашия разрешил на българите да си построят църква, но тя да бъде колкото една волска кожа. Тогава пазарджишките еснафи и по-будните нашенци разрязали на тънки ленти една волска кожа и с нея опасали мястото за новия градеж. След като видял това, турският управник се възхитил от находчивостта на християните и повече не им създавал никакви пречки.

 Великолепният дърворезбен иконостас е дело на майсторите от Дебърската школа, показали изключително оригинално третиране на растителни мотиви в орнаментални композиции. Човешки фигури са въведени също в цели композиции. За изработването му са били необходими голяма за времето си сума - 70 000 гроша, наложило се пазарджиклии да вземат заем от Виенската банка. Пазарджиклии разказват, че иконостасът бил изработен от седем майстори за седем месеца. Но според проф. Иван Батаклиев, автор на книгата "История на църквата "Св. Богородица" в гр. Пазарджик", иконостасът е създаден между 1840 и 1845 година.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?