32

Честваме Празника на Пазарджик за 36-и път

Празникът на Пазарджик ще бъде отбелязан днес за 36-ти път в по-новата си история. Той се чества на 21 май - в деня на светите равноапостоли Константин и Елена. 

От 10,30 часа на централния площад в града ще прозвучат изпълнения на Духовия оркестър  към Симфонично-оперетното дружество-Пазарджик и Представителния духов оркестър към ВВС.

Церемонията по издигането на националния флаг на РБългария ще бъде от 11,00 часа.
После програмата ще продължи с ритуала с новороденото и с децата, родени на Празника на Пазарджик. В дневната програма са предвидени и изпълнения на Капански ансамбъл - Разград. 

Първият празник на Пазарджик е отбелязан преди 91 години, разказват документи, съхранени в Държавния архив. Решението на Татар-Пазарджишкия градски съвет е вписано в Протокол №14 от 8 май 1930 г.: „Одобрява се протоколното решение Българското Училищно Н-ство под №21 от 4-й Юний 1929 г., като обявява денят 3-й Юний за официален местен празник, като за обявяването се пише официално на всички държавни, изборни и местни учреждения, че денят 3-й Юний „Св. Константин и Св. Елена” е местен празник за целия град и учрежденията в него. Като в същия ден ще се чества паметта на покойния Т. Пазарджишки гражданин К. Величков, като отпразнуванието ще стане по програма предварително изработена в едно съвместно заседание на общинския съвет, с всички Директори на Гимназиите, прогимназиите, Българското У-щно Н-ство и всички главни учители на първоначалните училища в града”.

Честването му е прекъснато през 1944 г. и е възобновено през 1987 г., когато за празник на града е определена първата неделя на м. юни. С решение на Общинския съвет от 6 април 2001 г. отново се отбелязва на 21 май.

2744 жители на община Пазарджик празнуват имен ден, по данни на ГРАО. Най-много са сред тях са жените с име Елена - 1426, следвани от мъжете с името Костадин – 625. 

Честит празник!

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?