Следвайте ни

Честит празник на всички пазарджиклии!

viber icon

Празника на Пазарджик отбелязваме днес за 34-ти път. Денят се чества винаги на 21 май, когато православието почита светите равноапостоли Константин и Елена. 

Скромна ще бъде програмата за Празника на Пазарджик, отбелязван всяка година в деня на светите равноапостоли Константин и Елена заради противоепидемичните мерки срещу коронавируса. Въпреки това разхлабването им дава възможност денят да бъде отбелязан.

От 9,00 часа сутринта ще бъде отслужена тържествена литургия в храма, носещ името на двамата светци. От 10,30 часа започват изпълнения на духов оркестър на централния площад „Константин Величков“, а половин час по-късно ще бъде изпълнен ритуалът по издигане на националното знаме. После кметът на града Тодор Попов ще връчи подаръци и парична помощ на първото новородено за деня, както и на децата, родени на празника в предходни години. В 22,00 часа вечерта небето над Пазарджик ще грейне с красива заря.

Празникът на града ни има 90-годишна история. Отбелязва се с Протокол 14/18 май 1930 г. на Татарпазарджишкия градски съвет в деня на църковния празник на св. велики царе равноапостоли Константин и Елена. Честването му е прекъснато през 1944 г. и е възобновено през 1987 г., когато за празник на града е определена първата неделя на юни. С решение на Общинския съвет от 6 април 2001 г. отново се отбелязва на 21 май.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?