Следвайте ни

Частната болница „Здраве“ готова да поеме спешните случаи и пациентите с COVID-19 във Велинград

viber icon

Частната МБАЛ „Здраве“ е готова  да поеме спешните случаи и пациентите с коронавирус във Вeлинград и населените места в общината. Собствениците на лечебното заведение смятат, че каквото и да се случва в здравния сектор, хората не бива да остават без адекватни медицински грижи, защото това би означавало хуманитарна криза. 

От няколко дни лекарите в общинската болница във Велинград протестират и заплашват с групова оставка. Според медиците лечебното заведение, в което работят, няма капацитет да лекува пациенти с COVID-19. Болницата е малка, а специалистите не достигат, за да се разделят потоците - както за прием на пациенти, така и на лекарите. Те настояват филиалът на Спешна помощ да се изнесе извън болницата, а в сградата спешно да бъде монтиран специален асансьор, който да води до COVID-19 отделението.

Медиците от общинската болница във Велинград протестират от няколко дни и се готвят да подадат групова оставка

Докато спорят с местната власт и здравните власти, протестиращите лекари отправиха критики и към частното лечебно заведение в града. По техните думи МБАЛ „Здраве“ отказва да приема болни с COVID-19 и така общинската болница изнемогвала.

От частната болница реагираха мигновено с отворено писмо до медиите и хората в Община Велинград. В него ръководството на МБАЛ „Здраве“ – Велинград уверява, че лечебното заведение има готовност да поеме спешните пациенти на общинската болница, ако се наложи - и всички останали, включително тези с коронавирус. Оттам уверяват хората, че могат да разчитат на професионални медицински грижи във всички останали лечебни заведения от групата -  болниците в Пазарджик, Пещера и Пловдив. 

С отмяната на извънредното положение МБАЛ „Здраве“ - Велинград е възстановила нормалната си работа, като няма нито един върнат пациент с коронавирус. Само през изминалата седмица е имало 3 случая с положителни тестове за коронавирус, които са преминали през МБАЛ „Здраве“ и са настанени за лечение в болничната структура на лечебното заведение в Пещера.

„Протестът на лекарите от МБАЛ „Велинград“ в тази сложна за всички болници в България ситуация показва за пореден път невъзможността  на управителя на лечебното заведение д-р Жеко Чешмеджиев да управлява и организира поверената му структура ефективно. Защо той не протестираше, когато бяха изплатени близо 1 300 000 лв. общински пари на фирма „Вели- Медикус“, в която самият той е учредител? Защо той не прави нищо Велинградската болница да възстанови дейността на отделението си по инфекциозни болести, което функционираше преди години? Вместо това за пореден път д-р Чешмеджиев използва медицинския екип на МБАЛ „Велинград“, за да прикрие дългогодишните си управленски слабости. Това се доказва и от обвиненията, които той се опитва да прехвърли към местното РЗИ, НЗОК и други интитуции, които нямат вина за невъзможността му да организира работата на болницата“, се казва в писмото от МБАЛ „Здраве“ - Велинград.

Няколкократно ръководството на МБАЛ „Здраве“ - Велинград е декларирало пред местните власти готовността си да поеме спешността на Общинската болница. Това може да се осъществи по лесен начин на ротационен механизъм – 1 седмица прием на спешни случаи да осигурява общинската болница, 1 седмица - МБАЛ „Здраве“ - Велинград.

„За съжаление въпросът ни за тази организация винаги е бил отклоняван. Въпреки нашето желание, д-р Чешмеджиев не прие нашите предложения и заблуждаваше кмета и Общинския съвет по въпроса. Именно затова за нас са изключително обидни коментарите на ръководството и медицинския екип, изказани в ефир пред цяла България. Затова се обръщаме и към кмета на града г-н Костадин Коев с молба за съдействие. За всички е известен и ясен проблемът с острия недостиг на лекари и медицински сестри в общината и е изключително неразумно той ще се задълбочава още. Затова нека той да ни посочи конкретно лице от МБАЛ „Велинград“, с което можем да разрешим всички въпроси, отговорите на които са в полза на здравето на населението на цялата община. Очевидно нормален диалог с управителя д-р Жеко Чешмеджиев е невъзможен“, пишат още от ръководството на МБАЛ „Здраве“ – Велинград. 

Те изтъкват още, че няма да допуснат пациентите от общините Велинград, Ракитово, Доспат и Сърница да бъдат превърнати в заложници на исканията ръководството на болница МБАЛ „Велинград“ и няма да оставят общините без болнична услуга.

 „Нека хората не се поддават на шантажа на управителя на МБАЛ „Велинград“ уточняват в писмото си от МБАЛ "Здраве".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Rosalina DE LUCIA

Rosalina DE LUCIA

30.06.2020 | 16:29

Здравейте г-жо и г-н, На този коментар обявявам новите си съобщения. Свидетелствам за получения заем и искам да благодаря на г-жа Виолайн. Имате важен проект за изпълнение, но за съжаление нямате достатъчно пари, за да започнете. Вашият бизнес е фалирал и търсите средства, за да започнете, това съобщение е за вас. Моля, свържете се с тази дама с кредитора на IBSI-BANQUE. Ето неговия имейл адрес: [email protected] Благодаря ти !

Отговори
1 0
Мария

Мария

29.06.2020 | 16:17

Общинската болница е за закриване! Стара сграда, една тоалетна на етаж, стари доктори, взимат пенсионери от къде ли не. Те гонят младите, щото само лапат, работят 24/7,отделение,кабинет,бърза помощ. Като се зададе тежък случай-на линейката и в Пазарджик. Колко народ си отиде... Гледат ги като касички и жулат пътеки... Питайте какви са им заплатите. В петък след 13:00 не можеш да намериш лекар. А за техниката, ужас, филм на ужасите може да се снима там. 21 век е под минал тази болница...

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?