32

Частна колекция с картини на Едгар Дега гостува във Велинград

За първи път в България могат да бъдат видяни 34 оригинални произведения на великия импресионист. След това в града ще гостуват картини на Шагал и Дали

Илюстрации, рисувани от Дега с непозната за времето си техника са представени  от днес в Историческия музей във Велинград. Създадени по времето на Belle Epoque, те ясно изразяват отношението на художника към замаскираните морални ценности на времето.

Това са единствените илюстрации, рисувани някога от Дега и са специално рисувани за книгата на неговия добър приятел и писател Людовик Халеви “La famille Cardinal” в периода 1877-1878 г.

“Техниката монотип, която използва художникът е била нова и експериментална, изполвайки по-вълнисти щрихи, а не познатата дотогава прецизност на изрисуване на фигурите”, обясни директорът на Историческия музей Снежана Велева. 

Наречена „Едгар Дега – Импресионизъм: Blunt Truth (унищожителна сила)” изложбата демонстрира как себеизразяването в графична форма е било важна част от духовния живот на импресиониста и е намерило израз в шедьоврите, създадени от него.

Василий Кесаури, представител на латвийската компания Art Expo Sia, която представя картините у нас,  започна словото си с молба към гостите на събитието да запазят едноминутно мълчание в памет на жертвите от войната в Украйна и предпочете да говори на английски език. 

“В книгата на Халеви, всичко написано от автора е представено по един доста прикрит начин, защото това е сатирична новела, която говори за двама родители, които оказват невероятен контрол върху живота на двете си дъщери, на фона на неморалното, но елегантно време, в което се развива действието”, разказа Кесаури. 

Книгата е сатира на социалните катерения на балетни танцьори и секс-търговията зад кулисите. Тъй като Халеви разказва историята  от първо лице, Дега го включва в девет от илюстрациите. „La Famille Cardinal“ предлага поглед към френското общество и парижкия уличен и нощен живот чрез работата на майстора импресионист.

“Изложбата е голямо културно събитие за Велинград и за нас е чест да бъдем негови домакини. Лично искам да благодаря на г-н Кесаури, че тази невероятна изложба гостува за пръв път в България, именно в нашия град”, каза кметът на Велинград д-р Коев, под чийто патронаж се провежда събитието. 

“Вярвам, че изложбата ще се превърне в невероятно преживяване за велинградската общественост и гостите на града”, допълни още д-р Коев. 

Изложбата гостува в курортния град след успеха си в Литва, Латвия, Словакия и Полша и ще бъде във Велинград до 32 юли 2022г. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?