Следвайте ни

Център за деца на улицата строят и в Панагюрище

viber icon

Изграждането на Център за деца на улицата започва в Панагюрище. Проектът за него бе представен на пресконференция в местната администрация от зам.-кмета Галина Матанова, сред чиито ресори са хуманитарните дейности.

"Фокусът на системата на социални услуги е резултатът, който се постига за хората. Независимо какъв е алгоритъмът, винаги се стремим към повишаване качеството на живот на потребителите и възможностите за водене на независим живот и оказване на подкрепа на семейството за създаване на условия, благоприятстващи развитието на децата и постигане на пълния им потенциал - каза Матанова.

За това работим за развитието на модерна, ефективна система от социални и здравни услуги, ориентирана към отделна личност, адаптираща се към конкретните нужди и възможности на местните общности, осигуряваща равен достъп и непрекъснато подобряваща своето качество.

Целта ни е максимална мобилизация на ресурсите в местните общности, които управляваме законосъобразно, целесъобразно, икономично, ефикасно и ефективно под пряко и непосредствено обществено участие и контрол.

Ние знаем, че най-точната мярка за напредъка на местната общност е подкрепата на хората в неравностойно положение, за това: налагаме високи изисквания за повишаване качеството на действащите социалните услуги и не спираме да търсим възможности за разкриване на нови социални услуги, за да разширим реалните ползи за нуждаещите се“.

Проект „Център за работа с деца на улицата – реконструкция и преустройство на сгради“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж”. Общата му стойност е 803 600,00 лева.

Изпълнението на проектните дейности ще доведат до осигуряване на подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за институционалната закрила и защита на децата от улицата.

Изграденият Център за работа с деца на улицата ще предотврати ранното отпадане от училищната система, неглижирането на здравето и социалната изолация на деца и младежи в риск от трайно или частично попадане на улицата.

Оптимизацията и модернизацията на социалната инфраструктура ще допринесе за изграждане на сигурна и стабилна семейна среда, укрепване на взаимоотношенията между децата и родителите им и стимулиране на личностното, физическо и душевно развитие на децата, съобразно с възрастта и интересите им, което от своя страна ще повиши качеството на живот и ще съдейства за подобряване на човешкия капитал и пазара на труда в Панагюрище.

Припомняме, че преди броени дни и в Пазарджик започна изграждането на Център за работа с деца на улицата. 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?