Следвайте ни

Църквата в Алеко празнува Спасовден за пръв път от 2007-ма досега

viber icon

Църквата "Свето Вознесение" в село Алеко Константиново ще посрещне вярващи на днешния си храмов празник за първи път от 2007 година насам. Спасовци и други дарители от селото са осигурили овце и продукти, с които е сготвен курбан за здраве. Очертава се празникът да продължи до късно следобед. Той отбелязва първата голяма победа на Инициативния комитет, заел се с възраждането на единствения храм в Алеко Константиново.

През 2007 година след злополучен ремонт сградата на Божия дом е почти напълно разрушена, от нея остават само три стени. Местните оттогава няма къде да се венчават, няма къде да кръщават децата си, нито къде да правят опела за починалите си близки. Преди 2 години разбрали, че ако сами не си възстановят църквата, няма кой друг. Така бил сформиран Инициативен комитет, започнало събиране на дарения, хората помагали с доброволен труд. Основната част от сградата вече е възстановена, направен е и покрив. Предстои монтиране на прозорци, окабеляване, изографисване.

Всяка неделя на обекта се работи здраво. Много фирми са подали ръка на местните хора в богоугодното им дело, а всички дарения се отчитат стриктно с публикации в интернет. И много дарители са готови да помагат занапред. А хората се надяват скоро пак да имат действащ храм, където да се извършват богослужения и за хубаво, и за лошо.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?