32

Бюджетът на Пазарджик става 174 млн. лв. след актуализация

Над 174 милиона лева ще бъде общата рамка на бюджета на Община Пазарджик след актуализацията, която местните съветници одобриха на редовната си сесия вчера. Темата не мина без спорове и размяна на остри реплики в Пленарната зала. 

„След финансовата катастрофа, която заварихме в началото на нашия мандат, към днешна дата вече цифрите са обнадеждаващи и най-вече посоката е добра - отбеляза в обръщението си кметът Петър Куленски. - Дългът на Община Пазарджик, смея да твърдя, се управлява добре, така че сме успели за тези 8 месеца да го намалим с над 20 милиона лева, без общината да се е лишила от нищо“ - заяви градоначалникът, като благодари на всички свои колеги за това.

Той обаче не скри, че част от местни доставчици са завели дела срещу общинската администрация, което ще натовари допълнително местната хазна с разноски. Прогнозата му е, че допълнителният разход може да достигне 10 милиона лева, ако всички заведат дела. Но изрази оптимизъм, че с екипа му ще успеят да се справят.

„Не трябв никога повече да позволяваме парите на общината да се харчат по начин, по който след това десетки години наред поколенията след нас да плащат за чужди грешки. Не трябва да го допускаме и точно затова трябва да сме особено чувствителни за това как се изразходва публичният ресурс“ - заяви Куленски. 

Разгорещени дебати предизвика въпросът за увеличение на заплатите на кметовете на села. Стана ясно, че те са събрали подписка с това искане. Беше припомнено, че вече няколко пъти се отлага гласуването за намаляване възнагражденията на общинските съветници, увеличени значително заедно със заплатата на кмета на общината, а на фона на това заплатите на селските кметове съвсем не са високи в сравнение със задълженията, които имат. Показателно е, че на последните избори за няколко села е имало само по един кандидат, не е изключено на следващите да няма нито един. Беше предложено в проекта за решение да се допълни точка за актуализиране заплатите и на селските кметове от 1 юли. Конкретните суми - за Мало Конаре - 3840 лева, за селата от втора група - 3540 лева или 3280 лева, за останалите - от 2360 до 2990 лева. Парите за увеличението, за което ще бъдат необходими близо 240 хиляди лева, се предложи да бъдат взети от издръжката на общинската администрация.

Кметът Петър Куленски заяви, че е запознат с подписката и е провел среща с кметовете на населени места на 14 юни. Пред тях той е изложил аргументите си защо заплатите им не може да бъдат увеличени сега, с актуализацията на бюджета. 

„Когато кметовете са се кандидатирали през септември 2023 година, те много добре са знаели каква заплата ще получават - каза градоначалникът. - Въпреки това те са се кандидатирали за кметове на кметства, а не за кмет на община или за общински съветници. Тоест, били са съгласни с тези възнаграждения, както, между другото, и ез, както и вие като общински съветници. Отделно от това в рамките на 9 месеца кметовете вече получиха две актуализации на техните възнаграждения. Първото, през септември 2023 година, с 14%, а второто, от февруари тази година, с приемането на бюджета на общината за 2024 година, с 12%. Считам за изключително лош сигнал към жителите на Пазарджик, както и към служителите в кметствата и общинската администрация, ако ние вдигнем заплатите на кметовете на кметствата само в рамките на 9 месеца за трети път, а останалите служители не получат увеличение. Тогава заявих пред тях, че докато аз съм кмет, ще настоявам всяка година да бъдат актуализирани заплатте на кметовете на кметства. но това да става в началото на годината с приемането на бюджета и заедно със заплатите на всички останали общински служители. Считам, че така е редно, така е било и през годините досега“.

След срещата 11 кметове са оттеглили подкрепата си за подписката с искане на увеличение на заплатите си.

Куленски определи като политическо заиграване с надеждите на кметовете направеното предложение, като поясни, че текст от Закона за местното самоуправление и местната администрация предвижда актуализацията на възнагражденията на кметовете на села да се решава от общинските съветници, но може да го предложи кметът на община. То не бе прието. Гласувано беше обаче предложение в детските яслени групи да се поставят климатици, каквито досега няма, а температурите в помещенията при сегашните горещини са мъчителни за малчуганите.

Актуализацията

Общата рамка на бюджета за годината е 152 946 308 лева. Към 31 май първоначалният бюджет е увеличен с 20 894 673 лв., от които за държавни дейности 11 243 355 лв., за местни дейности 9 445 108 лв. и дофинансиране 206 210 лв. Така уточненият бюджет към 31 май става 173 840 981 лв., а след актуализацията достига до 174 140 981 лв.

Увеличението е в резултат на субсидии, трансфери между бюджетни сметки, отразени са и средствата от временния безлихвен заем от Министерството на финансите в размер на 11 милиона лева.

В други параграфи пък са включени временни безлихвени заеми от чужди средства, друго финансиране и собствени приходи.  Предвижда се увеличение на параграфа за капиталови разходи с 211 999 лева за основен ремонт на покрива на училището в село Говедаре. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 4 оценки
5/5 от 4 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?