Следвайте ни

Бразилска феста с клавирен рецитал и фотоизложба в Пазарджик

viber icon

На 22.11.2019 г. предстои клавирен рецитал на проф. Ростислав Йовчев, който този път ще свири бразилска класическа музика от ХХ век в рамките на Първия фестивал на бразилска класическа музика, провеждан през настоящата година в няколко български градове – София, Пловдив, Варна, Бургас и Пазарджик. 
Събитието е обогатено с откриване на фотографска изложба и лекция, която ще изнесе известният български преводач и писател – латиноамериканистът Румен Стоянов (преводач на романа "Сто години самота" от Габриел Гарсия Маркес).


Вижте подробностите: 
П О К А Н А

за  БРАЗИЛСКА ФЕСТА

Бразилски празник (феста) ще оживи пазарджишката концертна зала "Маестро Георги Атанасов" на 22.11.2019 г. (петък) от 17:15 часа, при вход свободен.

Началото ще бъде поставено в 17:15 часа с встъпителна лекция, посветена на 100-годишнината на българо-бразилските културни отношения, която ще бъде изнесена от Румен Стоянов (доктор хонорис кауза на Университета на гр.Бразилия, преводач от и на испански и португалски език), с участието на Нара Васконселос Барето (вдъхновител и модератор на фестивала) и Ростислав Йовчев (концертиращ пианист, професор–завеждащ катедра "Пиано" към Теоретичния факултет в НМА "Проф. Панчо Владигеров").

В хода на лекцията ще бъде открита фотографска изложба "Йеманжа" на бразилските фотографи Тадеу Бианкони и Габриел Лордело, подредена във фоайето на концертната зала. Йеманжа е ориша (дух)–покровителка на майчинството, плодородието, водите и моретата и е най-почитаното божество, привнесено в Бразилия от африканския континент. Ежегодно на 2 февруари огромни множества хора се събират в нейна почит по бразилското кайбрежие и хвърлят дарове в морето, измолвайки благоволението на Йеманжа – "кралицата на морето". Снимките на Тадеу и Габриел отразяват празника на Йеманжа в бразилския град Витория.

В 18:30 часа започва клавирен рецитал на бразилска класическа музика от ХХ век в изпълнение на Ростислав Йовчев. Програмата включва творби на композиторите Ейтор Вила-Лобос, Алберто Непомусено, Хосе Антонио Резенде де Алмейда Прадо, Франсиско Миньоне, Енрике Освалд и Клаудио Сантору.

Събитието е част от Първия фестивал на бразилската класическа музика в България и се провежда от Културен институт "Зенон" под патронажа на Посолството на Бразилия в София и Община Пазарджик.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?