32
Следвайте ни

Брацигово отбеляза годишнината от рождението на Петлешков

viber icon

В рoдния гpaд нa революционера Bacил Πeтлeшĸoв - Брацигово, граждани и общественици ce пpeĸлoниха пpeд пaмeттa на героя от освободителните борби и oтбeлязaха c пoĸлoнeниe в Meмopиaлeн пapĸ „Aпpилци“ 177 гoдини oт poждeниeтo нa вoдaчa нa Aпpилcĸoтo въcтaниe в родния си край.

С едноминутно мълчание и сведени глави признателни потомци почетоха деня, а пред паметника на Петлешков бяха поднесени венци и цветя.

В началото на 1876 година Васил Петлешков е избран за председател на местния революционен комитет, основан от Георги Бенковски. Началото на Априлското въстание го заварва в Панагюрище, но той веднага се връща в Брацигово, за да организира въстанието там и в околните села.

Местни чорбаджии предават народния водач на турците след разгрома на въстанието. Жестоко е измъчван, като е разпитван и горен между три огъня, издъхнал в покрайнините на Брацигово, на път за разпит в Пловдив. Негови са думите „Сам съм, други няма!“.

Ето как от Община Брацигово припомнят за делото на революционера:

Преди 177 години в Брацигово се роди един непокорен дух, който вече повече от век и половина вълнува сърцата и умовете ни със своята възвишена любов и изгаряща омраза, сила и дързост, родолюбие и безрезервна отдаденост на каузата на свободна България.

Васил Петлешков има своето неотменимо място в българската култура и историческа памет. Неговото дело и слово са вградени в сърцевината не само на мемориалния парк „Априлци", но и в духовността на нашето съвремие. Той вярваше пламенно, че свободата се изгражда в душите, не по площади и трибуни и показа на дело, че за свободата на майка България е оправдана всяка саможертва.

Младият спицерин горещо вярваше, че „има само едно бъдеще за България - бъдеще светло, защото редом с другите славяни ще има що да каже в света, що да внесе в човещината." 

Васил Петлешков превърна в трибуна величавия си подвиг и човешката си саможертва и ги остави като завет на поколения българи, за които съдбата на България определя и осмисля делата им. Колцина биха поставили в основата на житейското си кредо  днес изумителната възвишена цел: „Сам съм!Други няма! Аз водих,  аз заповядах - други не търсете."

Много герои е родил нашият народ, но един от най - самобитните сред тях е Васил Петлешков, превърнал прекрасната си личност в непробиваема сплав от неподправено родолюбие и възвишен стремеж към общочовешките идеали.

Времето е скъперник и отбелязва с печата на безсмъртието само истински прекрасните подвизи на онези, които успеят да положат в пантеона на Отечеството чудото на възвишения си и самоотвержен живот.

Васил Петлешков е онзи жертвен огън в националната ни историческа памет, от който вовеки ще искрят завети към поколенията с блестящото послание: „ Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Поп Сокол

Поп Сокол

14.01.2022 | 18:21

Град Брацигово малоумнико се намира в политв на Родопите и е там от средновековието! Града герой, Брацигово е дал свидни жертви за освобождението на България през всичките и епохи! За него Иван Вазов казва" Брацигово падна подир славни битви" Брацигово славно гнездо на герои"! Този славен възрожденски град на над 130г. е дал на България пъреата Архитектурно-строителна школа в България! Брациговски майстори са построили:мост на Марица в Одрин! Двореца Топ Капи в Истанбул, Църквата св. Богородица, св. Марина, св. Константин и Елена, св. Димитър, св. Константин и Елена, католическата в Пловдив, църкви в Карлово, Копрившица, Пазарджик, св. Неделя в София и много, много други в Венеция, Рим и др.! България е длъжна на този автентичен и възрожденски град! Град на достойни, почтенни, хора на честта и дълга! Шапки долу, Чест и слава на героите! Достоен град на достойни хора!

Отговори
5 0
ГИМНАЗИСТ

ГИМНАЗИСТ

14.01.2022 | 17:24

А КЪДЕ Е ТОВА БРАЦГОВО

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?