Следвайте ни

Бойко Борисов: Да хвърляш боклук в полето, е безплатно, но убива

viber icon

Премиерът Бойко Борисов инспектира вчера инсталацията за обработка на отпадъци край Пазарджик. С него ​бяха екоминистърът Емил Димитров и здравният министър Костадин Ангелов. "Как няма да сме първи по смъртност, като е най-лесно да се хвърли на полето, а после да се запали", коментира на място Борисов навиците на нашенци. 

----------------------------------

Докато другите бърборят, ние само в рамките на няколко години изграждаме - депа, пречиствателни станции, това води до подобряване на здравето на хората, по-ниски прахови частици, по-малко мръсен въздух. Стотици милиони. Тези, които много обичат да бърборят, да се върнат назад и да видят какво те са направили за 50 години и да сравнят какво ние само за няколко години, каза министър-председателят. Той уточни, че депото ще доведе до пречистване на въздуха и това

моментално ще рефлектира върху здравето на хората.

Ново депо за боклук в града е на стойност над 19 млн. лева. Кметът на Пазарджик Тодор Попов поясни, че старото депо вече е рекултивирано с 4 млн. лева, а неговият капацитет е бил изтекъл още в далечната 1986 г. Поясни, че това са били тежки проекти, и благодари на властта.

„То затова не е правено, защото струва 31 млн. лева“,

обясни Борисов. „Да хвърляш по ливадите, е безплатно. Затова не е правено. След това ходят, запалят по ливадите. А след това Ангелов вика първи сме по смъртност“, каза премиерът, който отбеляза, че на мястото на депото преди е било една поляна, пълна с боклуци.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров пък поясни, че

депото ще обслужва 170 хил. граждани от 7 общини

- Пазарджик, Батак, Белово, Брацигово, Пещера, Лесичово и Септември. Благодарение на новата инсталация ще се намали количеството депонирани отпадъци със 70 хил. тона годишно.

Модерната инсталация за сепариране ще намали обема на отпадъците, които след това да отидат в клетката за депониране. Част от вторичния отпадък го продават на други фирми, които го ползват за своята продукция.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?