Следвайте ни

Борис Хаджийски предлага 6 мерки за излизане на музеите от кризата

По негово искане министърът на културата Велислав Минеков изслуша директорите на културни институти

viber icon

Министър Велислав Минеков се срещна в Министерството на културата с директорите на културни институти в областта на музейното дело и галериите. На инициираната от министър Минеков среща участваха началникът на кабинета -  доц. д-р Борис Данаилов, ресорният зам.-министър - доц. д-р Пламен Славов, директорът и експерти от дирекция „Културно наследство музеи и изобразителни изкуства“. Директорите на културните институти очертаха текущото състояние, както и проблемите в сектора. Председателят на УС на Сдружение „Български музеи” Борис Хаджийски предложи шест основни мерки, благодарение на които да се гарантира развитието на българските музеи и художествени галерии и изрази надежда, че работещите в тях ще бъдат сред приоритетите в сферата на културата.

Министър Минеков призова директорите на музеите да взаимодействат с общините, защото често някои проблеми идват именно от липса на взаимодействие. Той предложи да се засили сътрудничеството и с Министерството на образованиетo, за да има възможно за по-широка посещаемост от децата в музеите. „Виждате финансовото състояние на Министерството, какво се случи и по време на пандемията. Връщането на посетители ще е трудно и бавно”, посочи министърът на културата. Той насърчи директорите на музеите да изпращат своите предложения за промени, за да се върне достойнството на музейния работник. „В наше лице искаме да виждате партньори и колеги в реализирането на мисията, която си поставяме – политиката на държавата в областта на културата да бъде подплатена финансово, за да се излезе от това унизително положение, в което са поставени и работещите в музеите”, посочи зам.-министър Славов. Той допълни, че директорите на културните институти са винаги добре дошли и в кабинета му, за да търсят заедно решения и на конкретни въпроси.

Припомни, че по инициатива на министър Минеков е създадена работна група, която да излезе с предложения за промени в Закона за културното наследство и че основна и ключова мисия на политическия кабинет на министър Минеков е убеждаването на следващия кабинет с 4-годишен мандат да гарантира устойчив растеж на средствата за култура, които да достигнат до 1.4% от БВП на страната. Зам.-министър Славов подчерта още, че за екипа на министър Минеков е важно да се гарантира финансиране за културата при актуализацията на бюджета за 2021 г., както и при залагането на бюджетната рамка за 2022 г.

Началникът на политическия кабинет на министъра доц. д-р Борис Данаилов посочи необходимостта от дълбока промяна за овладяване на така очертаната тежка ситуация, още повече с оглед на факта, че културното наследство е стратегическо от гледна точка на съществуванието ни.

Ръководителите на културните институти споделиха някои от своите притеснения, свързани и с възстановяването на дейността от последиците от пандемията от Ковид-19. Част от предложенията им бяха свързани с: незабавна промяна по отношение на действащото в момента законодателство и необходимост от промени в Закона за културното наследство, недостатъчен щат и невъзможност за привличане на квалифицирани кадри, голямата разлика в осигуреното заплащане в музейната сфера и в системата на образованието, трудности в музейната дейност поради недостатъчни средства за обновяване на материалната база и изграждане на фондохранилища, необходимост  от отпускане на ресурс за регионална дейност, за по-широка ангажираност на общините в подкрепа на дейността им, увеличаване капацитета на НИНКН, на ресорната дирекция в Министерството на културата и др.

В края на срещата министър Минеков подчерта, че е от изключителна важност при подготвяните промени в Закона за културното наследство да се участва с идеи и предложения, за да може културното ни наследство да бъде защитено.

Предстои и подписването на нов Браншови колективен трудов договор, чрез който да се гарантират по-добри  трудови, осигурителни и социални условия за работещите в музеи и галерии в страната.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?