Следвайте ни

Бордът на директорите решава дали да уволни д-р Вълчев

viber icon

Бордът на директорите в Областната болница в Пазарджик единствен има право да реши дали да бъде уволнен изпълнителният директор д-р Васил Вълчев. Юридически процедурата е да се свика Общо събрание и такова ще бъде свикано още утре, коментира д-р Вълчев пред журналисти. По закон то може да бъде проведено най-рано след месец от председателя д-р Юнаков. Това поясни пред журналисти изпълнителният директор на МБАЛ, но на директен въпрос уволнен ли е или не, отварна, че не знае.

Той поясни, че е получено писмо от здравния министър Кирил Ананиев за провеждане на извънредно Общо събрание с една-единствена точка – промени в ръководството на лечебното заведение. За оповестеното уволнение мотивите не са озвистни, още повече, че още не са направени проверки, за да се види ила ли нарушения и злоупотреби.

Д-р Вълчев смята, че е засегнал нечии икономически интереси, вследствие на което са се появили материалите по Нова телевизия, в които фактите са изложени тенденциозно. 

„В първото предаване са казани доста неистини, заявява д-р Вълчев. Нито болницата има задължения, нито аз съм дал 50% и такава заплата на този лекар. Има решение на Съвета на директорите, което гласи – 15% от клиничната пътека да получава. Аз не му ги давам, той ги изработва.

Колкото до ТЕЛК решенията, всичко това е изнесено от една лекарка, която води война с нас от няколко години, тъй като е уволнена от ТЕЛК, не от мен. Проверявани сме няколко пъти, включително и в момента. В Икономическа полиция тече проверка, може и да е завършила. Резултатите от предишните са в РЗИ и никога не са констатирани конфлит на интереси при издаването на тези решения. Всеки гражданин на региона може да се яви само и единствено в пазарджишкия ТЕЛК. Не може в друг град. Аз коментирам моя здравен статус, така че мене няма кой да ме съди. В репортажа беше споменато „някакво диабетче“. Да, майка ми почина преди 20 години и аз получих диабет на 40-годишна възраст. Това съвпадна с момента, когато станах началник на Втора хирургия и понеже през всичките тези години съм си гледал по най-добрия начин заболяването, спал съм по 8 часа, хранил съм се нормално, всичко е било наред, затова се наложи аз да мина пъти на инсулин. И досе съм на инсулин. Отказах се от хирургията, защото диабетът ме доведе дотам, не мога да си стоя на краката, ръцете ми треперят!“.

Д-р Вълчев отказа да коментира вероятността от протести и колективни оставки. Според него най-обидното е, че се атакува една перфектно работеща болница с прекрасни лекари и силни специалисти, които лекуват пациентите по най-добрия начин. 

„Но тя пречи! И всичко започна от една частна болница в Пазарджик!“, заяви д-р Вълчев, но не пожела да цитира нещо по-конкретно.

Докторът призна, че наистина получава 715 лева пенсия, чийто размер обаче е определен от НОИ. Той зависел от осигурителните му вноски. 

„Аз дойдох в тази болница през юни 2013 година. Фонд „Работни заплата беше 750 000 лева. Днес е 1 250 000 лева. Болницата работеше на малко над милион на месец, днес работи на почти 2 милиона. Хората повярваха в мен и направихме всичко това заедно. Виждате какво имам предвид – не само външно, но и какви специалисти имаме. През всичките тези години сме на печалба. За деветмесечието беше 400 000 лева, от които 100 000 съм раздал на хората. В сметките имаме няколко милиона в момента и те са апетитни за някого явно. Заедно с тези хора успяхме да спестим пари на държавната болница с енергийната ефективност, да развием инвазивната кардиология, да повишим заплатите на персонала и в резултат на това аз получавам – виждате какво. И съжалявам за болницата!“.

В лечебното заведение вече има депозирани оставки, и то от ръководни кадри, които обаче не пожелаха да цигираме имената им. Мотивът: „С д-р Вълчев сме дошли, с него си тръгваме“. Скоро ще стане ясно дали заявленията за напускане ще бъдат приети и какво ще последва.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?