32

Болничен паркинг ще предлага безплатен престой за първия час

С промени в концесионния договор се предвижда и актуализация на наема за обекта

Безплатен престой за автомобилите на пациенти ще предлага паркингът пред пазарджишката болница „Хигия“. Това предвижда предложение на кмета на града Петър Куленски за актуализиране на концесионния договор. 

Концесионер на паркинга е лечебното заведение от април 2009 година, а темата излиза на дневен ред поради изтичане на договора през следващия месец и искане за неговото удължаване. Изготвено е допълнително споразумение с приложена схема на паркоместата, като документът предстои да бъде гласуван от Общинския съвет. Това ще стане на сесията, която предстои на 28 март.

В проекта концесионерът не се задължава с инвестиционни мероприятия, а само с продължаващо и текущо поддържане на паркинга. Но се предлага да има фиксирани и преференциални цени за потребителите, повечето от които са там като ползватели на здравни услуги. С добавяне на нова алинея се предвижда първият час престой да е безплатен за пациентите на болницата (цитирани са медико-статистически данни, съгласно които максималната продължителност на предоставяне на различни видове здравни услуги - лабораторни изследвания, медицински прегледи, консултации, манипулации и пр., е до 60 минути). А след това таксата за час да е фиксирана и съответстваща на цената, която се заплаща за паркоместа в синя зона.

Проектът за споразумение предвижда удължаване срока на договора с 60 месеца, тоест до 22 април 2029 година. Както и актуализиране на годишното концесионно възнаграждение. За новия размер са ползвани както данни на НСИ, така и анализ на приходите от подобни обекти в областния град. Припомняме, че след като разтрогна договорите с други концесионери, Община Пазарджик стопанисва четири обществени паркинга в центъра на града, където паркирането струва по 1,50 лева на час. Дадени са точни изчисления колко са месечните приходи от четирите паркинга при 6-дневна работна седмица, както и колко са постъпленията от паркомясто, които са средно 8,84 лева на ден, близо 186 лева на месец и около 2230 лева на година. Така при 9 места пред „Хигия“ се предполага, че приходите ще са малко над 20 хиляди лева годишно. Тази сума се разпределя между концедента и концесионера 1:2, тоест годишната концесионна вноска става 6688,71 лева. За сравнение - след индексация през 2023 г. той е станал 5404,99 лева. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Паркировач

Паркировач

26.03.2024 | 14:17

Колко места- 9 !!??!!!??? Или 29

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?