32

Близо 4000 кукери играха в V фестивал „Дервиши Варвара“

В края на март село Варвара отново заехтя от звъна на хлопките и чановете на кукери, бабугери, джумали и дервиши от различни краища на страната. За пореден път - когато събра на своя стадион близо 4 000 участници и близо толкова публика в петото юбилейно издание на Кукерския фестивал „Дервиши Варвара“ 2024.

Пищният форум, имал своето първо издание през 2019 година, за кратко време набра популярност и стана предпочитано място за показване на многообразието на маскарадните игри по нашите земи от най-ярките носители на тази обредност, идваща от древни времена и съхранена като български фолклор. В случая, представен не толкова като автентичен, а като живо наследство, което се изменя, развива и осъвременява, за по-лесна възприемчивост от младото поколение. Затова на фестивала се представиха и фолклорни спектакли и сценични хореографии на игри с маски. 

За първия си юбилей „Дервиши Варвара“ събра най-много групи от Пернишко, Ямболско, Карловско и разбира се от Пазарджишки регион. Срещна приятели и отново предостави сцена за годеж на двама влюбени. А сгодилите се на миналогодишното фестивално издание, участваха с първата си рожба – четиримесечната Александрина, която получи като подарък плюшено мече с юбилейната тениска на събитието.

Фестивалът „Дервиши Варвара“ и тази година беше организиран от кметство Варвара и местното читалище „Селска пробуда-1927“, с подкрепата на Община Септември и частни дарители. И разбира се, с доброволния труд на жители на селото, обединени от любовта към българските традиции.

Дервишите на Варвара, известни в страната и отвъд пределите й, носители на множество национални и международни награди отново се показаха като изключителни домакини и вече приятели с представителите на гостуващите групи. Не пропуснаха да изненадат и публика, и участници с новите си причудливи маски, непринудената си игра и мелодичния звън на хлопките. Те - Васильовските дервиши огласиха простора, за да си иде злото, да се възцари доброто. Да е берекетна годината, да се раждат чеда и да е здрава челядта. 

Форумът беше открит от кмета на Кметство Варвара, Димитър Деянов. Приветствие за първия юбилей на Кукерския фестивал „Дервиши Варвара“  отправиха: кметът на Община Септември – Васка Рачева, народният представител – Стефан Мирев и ръководителят на Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища“ – Пазарджик.

*Автор: инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“ - Пазарджик

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Жител на Община - Септември

Жител на Община - Септември

01.04.2024 | 21:14

Защо липсва маймунта Криво Куче. Да не е предал богу ДУХ.

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?