32

Близки на загиналата Моника губят вяра в правосъдието

Той уби дете, те го наградиха, възмущават се в Братаница

Разочарование и нови призиви за протести - така посрещнаха в Братаница решението на Апелативния съд в Пловдив за отмяна на присъдата на експолицая Владимир Панайотов, който прегази със служебна кола на МВР 7-годишната Моника. „Той уби дете, те го наградиха“, коментират с огорчение близки на момиченцето.

Решението на пловдивските магистрати връща в отправна точка процеса срещу бившия служител на ГДБОП Владимир Панайотов. На 19 юли 2021 година той пътува към тогавашното си работно място в дирекцията със служебна кола. На главната улица в Братаница вижда спрели пред пешеходна пътека автомобили и тръгва да ги заобиколи. Така блъска едно от двете пресичащи деца - малката Моника, която отивала в отсрещния магазин за сладолед, после пречупва пътен знак и се спира в отсрещна аптека на метри от пътеката. Момиченцето умира на място въпреки опитите на очевидци да окажат първа помощ.

Съмненията, че българското правосъдие ще бъде прекалено снизходително към виновника се появиха още в досъдебната фаза, а протестите на хората в Братаница започнаха, когато Панайотов излезе от ареста под парична гаранция. Исканията бяха за справедлив процес, но и за обезопасяване на главната улица в Братаница, която е една от инфарктните точки в региона с много произшествия. Приблизително по същото време там загина и 15-годишно момче, а двете деца далеч не са единствените пострадали при тежки пътни инциденти на това място. Две години по-късно автомобилите профучават по същата улица с висока скорост, а хората се страхуват да пресекат.

Две години по-късно и съдебният процес за смъртта на Моника е доникъде. Апелативните магистрати го връщат за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд в Пазарджик заради пороци в обвинителния акт. То ще започне с разпоредително заседание.

Първият процес премина по съкратено следствие, което позволява наказанието да бъде намалено с една трета. Така Панайотов получи на първа инстанция 4 години и 8 месеца ефективно лишаване от свобода, а правото му да шофира бе отнето за 6 години.

При първото гледане на делото в Апелативния съд обаче наказанието на експолицая бе намалено на 3 години условно с 4-годишен изпитателен срок, а лишаването ат право да шофира - на 4 години. Това решение бе върнато от Върховния касационен съд за ново разглеждане от друг състав на Апелативния съд.

Другият състав пък прецени, че в хода на наказателното производство са допуснати съществени нарушения, а обвинителният акт страда от непълноти относно мястото и начина на извършване на престъплението. Липсва ясно заявена теза, че ударът е станал на пешеходна пътека, което е по-тежко наказуемо обстоятелство. Подсъдимият е обвинен по чл. 119 от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, който регламентира движение по автомагистрала. В мотивите си апелативните съдии сочат, че Окръжният съд е трябвало да установи посочените пороци на обвинителния акт, да прекрати съдебното производство и да върне делото на прокурора за отстраняването им.

Дали провалът на процеса ще предизвика нова вълна от протести, е рано да се каже. Но близки на загиналото момиченце, както и повечето жители на Братаница открито заявяват, че в България правосъдие няма. И вече се съмняват дали изобщо ще има справедливо наказание за отнетия детски живот.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?