32
Следвайте ни

Бизнесмен, осъден за предлагане на подкуп, оспорва наказанието си

viber icon

Осъден за предлагане на подкуп бизнесмен, получил условно наказание и глоба, обжалва пред Апелативния съд в Пловдив. От ведомството съобщават, че заседание по казуса е планирано за четвъртък, 14 ноември.

Делото е образувано по жалба на подсъдимия предприемач срещу наказанието му от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода условно с 4 години изпитателен срок и глоба от 2 000 лева, информират от съда. Той е признат за виновен от Пазарджишкия окръжен съд за това, че в качеството си на управител на фирма, на 14.06.2016г. в гр.Пазарджик, в административна сграда на „Напоителни системи“ ЕАД - клон Тополница“, в кабинета на управителя на дружеството е предложил и направил опит да даде дар - сумата от по 2 000 лева на 3 длъжностни лица, за да извършат действие по служба - да изготвят и подпишат три броя протоколи за извършени строително-монтажни работи за кантон „Варвара-1 и за  Воднотехническо съоръжение „Бент Лесичово“ и прилежащ към него кантон, както и за кантон „Гелеменово. В документите е трябвало да удостоверят, че строително-монтажните работи на обектите са изпълнени изцяло, като в действителност не били изпълнени.

Делото в Пазарджик беше по внесен от Софийската градска прокуратура обвинителен акт и срещу бивш изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД за злоупотреба с власт. Екшефът на предприятието бе обвинен в две идентични престъпления, извършени в кратък период, при една и съща обстановка.

През юни 2015 г. Първанов, като изпълнителен директор на предприятието, се е срещнал с управителя на клон „Тополница“ на същото дружество в Пазарджик и го е уведомил, че ще изпрати негов близък – представител на фирма, на когото да бъдат възложени строително-монтажни работи на три обекта към пазарджишкия клон, като се сключи договор на максимално допустимата за директно възлагане стойност по Закона за обществени поръчки.

Същия месец управителят на „Напоителни системи“ ЕАД - клон „Тополница“ сключва договори с посочените дружества: „Нова Билд Инк“ ЕООД за кантон „Варвара -1“, на стойност 59 216.86 лева без ДДС; „Дейта груп“ ЕООД за обект: водотехническо съоръжение „Бент Лесичово“ и прилежащ към него кантон за  56 420,56 лева без ДДС; „Билд Асист“ ЕООД за обект: кантон „Гелеменово“  за 31646,26 лева без ДДС.

Договорите и с трите фирми са предварително одобрени от обвиняемия, имали са опция за удължаване, и са били удължени дни преди приключването им.

През февруари 2016 г. представител на фирмата изпълнител „Нова Билд Инк“ ЕООД се свързал по телефон с управителя на клон „Тополница“, и е казал, че строително-монтажните работи на единия обект са завършени. След посещение на обекта, управителят и главният инженер установили, че дейностите били некачествени. Същите констатации са направени и за другите два обекта.

В началото на април 2016 г. обвиняемият в телефонен разговор с управителя на пазарджишкия клон на предприятието се поинтересувал изплатени ли са сумите за трите обекта и получил отговор, че не са, тъй като не са подписани приемателните протоколи - задължителна част от договорите.

През май 2016 г. управителят на клон „Тополница“ назначил приемателна комисия от трима служители, които установили, че само 20% от възложеното е изпълнено, и то некачествено.

В телефонен разговор с ръководителя на пазарджишкото подразделение шефът на „Нова Билд Инк“ ЕООД заявил, че предварителната уговорка с Първанов е била да не се извършват строителни работи на обектите, а да се подпишат документите, въз основа на които да се изплатят сумите по договор. Той обяснил, че е правил услуги на Първанов, които не са платени и по този начин ще си „изравнят сметките“.

На 27 май 2016 г. приемателната комисия изготвила и подписала доклад, в който е отразено, че са извършени малка част от заложените в договорите, и то с лошо качество. Същата вечер обвиняемият се обадил на управителя на клон „Тополница“ и поискал обяснения за отказа на комисията да подпише протоколите. Провел телефонни разговори и с членовете на комисията.

Обвиняемият злоупотребил с властта си като изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД, като опитал да принуди управителя на клон „Тополница“ да убеди хората от комисията да подпишат протокол за трите обекта, въпреки че дейностите не са извършени. За целта заплашил с уволнение.

Той е пробвал да принуди и председателя на комисията да изготви и подпише протокол за приемане на трите обекта, като отново използвал заплаха за уволнение.

Обвинение е подигнато и срещу бизнесмен - за това, че на 14 юни 2016 г. в кабинета на управителя на клон „Тополница“ в Пазарджик е предложил подкуп от 2 000 лева на длъжностни лица на дружеството, за да изготвят и подпишат три протокола за извършени строително-монтажни работи по договори на предприятието с „Нова Билд Инк“, „Дейта груп“ и „Билд Асист“. Протоколите трябвало да удостоверят, че дейностите са извършени изцяло. Изпълнителното деяние е било довършено, но не са настъпили предвидените от закона и исканите от дееца общественоопасни последици, сочи се в обвинителния акт на Софийската градска прокуратура.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?