Следвайте ни

Бизнесдама осъди НАП за теч на данни след хакерската атака през 2019-та

viber icon

Бизнесдама осъди Националната агенция по приходите заради изтичане на личните й данни. Това е станало при големия пробив на информационните бази на ведомството през лятото на миналата година. 

Претенцията на жената е подадена по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и е за 1200 лева. Тя обаче е частично удовлетворена от състав на Административния съд в Пазарджик с председател Красимир Лесенски, като е постановено

агенцията да изплати компенсация от 500 лева

Ищцата се жалва, че след изтичането на лични данни, сред които били и нейните, е претърпяла неимуществени вреди - психическо натоварване, притеснения и опасения от всевъзможни злоупотреби с личните й данни, загубено време за промени на пароли и т.н., станали достъпни вследствие на т.нар. хакерска атака. Припомняме, че тогава от масивите на НАП неправомерно е била изтеглена информация в голям обем, съдържаща данни на български граждани, публично оповестени на 16 юли 2019 г.

​Когато разбрала, че попада сред хората, за които тази информация е разкрита, жената много се притеснила. 

Опасявала се,

че с нейните лични данни може да бъде злоупотребено,

да бъде отчуждено имуществото й, да бъдат изтеглени влоговете й или да бъдат изтеглени кредити от нейно име, да бъде открадната самоличността й и да бъде използвана по всевъзможни начини, които биха й навредили. Притеснявала се и от физически нападения, заплахи, изнудвания, отвличания.

Служител на фирмата й свидетелства, че шефката му била разтревожена да не би злосторници да навредят на бизнеса й или да изтеглят парите й.

От НАП опонират, че течът е в резултат на хакерска атака, а не заради бездействие на нейни служители. Както и че претенцията е неоснователна и недоказана -

няма данни за реално нанесени вреди

Магистратите отсъждат, че искът е частично основателен. Признават, че Приходната агенция не е положила достатъчно грижи за опазване на информацията и носи отговорност както за събиране и архивиране, така и за съхраняване на данните. Ако системата е била надеждно защитена, не е щяло да се стигне до пробива, засегнал 6 милиона граждани. Не е доказано обаче ищцата да е понесла вреди, с изключение на преживените отри​цателни емоции. Затова й е присъдено обезщетение от 500 вместо исканите 1200 лева.

Решението е неокончателно и може да се обжалва пред ВАС. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ивайло

Ивайло

05.01.2021 | 15:21

Всички 5000 потърпевши трябваше да осъдят НАП , барем им дойде акъла, което ме съмнява , щото си раздадоха бонуси....

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?