32
Следвайте ни

Бизнесът: Не сме против мерките, но нека са изпълними и еднакви за всички!

viber icon

Пазарджишки хипармаркет за строителни материали и стоки за бита за пореден път изнесе част от дейността си на открито, за да може да обслужва и клиентите без задължителните здравни сертификати. Картинката е дежавю, което помним от предишните затваряния на всички търговски обекти с площ над 300 кв.м, с изключение на тези за храни. Само че този път не ги затвориха, а им разпоредиха да приемът само посетители със "зелени" сертификати. Което най-вероятно ще значи, че няма да бъдат изплатени компенсации въпреки понесените загуби. 

Потърсихме по този повод управителката на магазина Силвия Райчева. Тя изрично подчерта, че с колегите й осъзнават необходимонстта от противоепидемичните мерки, но отново са в критична ситуация след въвеждането на поредните такива правила. Защото пак са недомислени и не са преценени всички рискове.

- Г-жо Райчева, как се приема от потребителите възможността да пазаруват на открито, без да им се искат задължителните сертификати?
- Това е шоурум на открито - нещо, което много пъти сме правили по различни поводи. Този път се налага. В цялата страна под 20% са имунизираните, нашият екип не е изключение. По данни към миналата седмица ваксинираните служители са били под 15 на сто. Опитваме се да предложим възможност за пазаруване на клиентите ни, които нямат ваксини, не са преболедували и не са се тествали, както и на колегите. Затова направихме шоурума на открито - на студено, и за посетителите, и за служителите - неудобно! Но за разлика от смесените хипермаркети, предлагащи и храни, забраната за нас важи. Докато някои от тях дори парадират в рекламите си как при тях може да се влезе без зелен сертификат. И ако при тях това тръбене дава свобода, то при нас означава ограничения - и за служители, и за клиенти. Шоурумът е нашето временно компромисно решение, защото се стараем да спазваме правилата и да се съобразяваме със заповедите на здравния министър. Приема се и с одобрение, и с критика. 

- Имате ли данни с колко се е свила като обем търговията заради тези ограничения?
- Мога да Ви кажа - като пряк свидетел, който стои навън, за да гледа какво се случва, че търговията ни се е свила за първите дни вероятно с над 80%. Клиентите идват и с гняв коментират, че няма нужда да влизат при нас с хиляди условия и ограничения, след като същото нещо, за което са дошли, го има и в големите вериги, където забрани няма, защото предлагат и храни. Ние в шоурума не можем да изложим всичко. Така обаче се получава неравнопоставеност. Обезщетения явно няма да има, макар че някъде се влиза свободно, другаде - с ограничения. Другият проблем е гневът, яростта, разделението между служителите. Те задават въпроси на нас, макар че не ние определяме мерките и забраните. Няма как да им отговорим, защото няма ясно тълкувание какво ще се случи с персонала, който не е ваксиниран, не е тестван, няма сертификат. А ние като работодател сме длъжни да осигурим работно място и на такива хора. Това също е много тягостно! Няма да Ви лъжа - заваляха болнични, защото хората се страхуват или считат, че са погазени правата им, всеки различно приема ситуацията и се опитва да се измъкне някак, а това допълнително натоварва системата. Нещо, за което не смятам, че е помислено. Работим с 40% от персонала - основно с ваксинирани и тествани - в този хаос, който създава немалки проблеми и за нас!

- След като излезе новината, Ваши клиенти Ви подкрепиха с мили пожелания. А Ве какво си пожелавате?
- Моето пожелание е към тези, които мислят мерките. В случая - временното правителство. Нека не правят дискриминационни правила! Нека не се въвеждат ненавременни и ирационални изисквания от днес за утре! Апелирам от името на всички засегнати бизнеси - да се помисли за промяна! Не ни разбирайте погрешно - ние подкрепяме противоепидемичните мерки и ваксините, подкрепяме грижата за здравето на хората. Но не е справедливо на едни места да се влиза свободно и без никакъв проблем, а други да понасят ударите. Винаги страдат едни и същи бизнеси. Това не е редно и не бива да продължава. Молбата ми към управляващите е да бъдат малко по-разумни, да гледат мащабно на нещата, не локално.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?