Следвайте ни

Безводие: В река Тополница при Лесичово вече се вижда дъното

viber icon

В коритото на река Тополница при Лесичово след едноименния язовир почти не е останала вода. За това алармират от Риболовен клуб „Балканка“, като допълват, че са изпратили официални сигнали. Повод за тревогата им е, че маловодието ще унищожи малкото останал живот в реката.

От организацията разпространиха снимка с коментар: „Това дали ви прилича на 500л/с вода и дали е спазен месечния график определен от министъра на околната среда и водите? Само ще отбележим, че съгласно данните от многогодишните изследвания за хидрологичния режим и притока в яз. „Тополница“, качени на сайта на МОСВ, Qmin95% = 1.87m3/с, следователно с утвърдения месечен график е нарушен близо 4 пъти параграф 125 от Закона за водите“.

Авторите на сигнала обаче не крият опасенията си, че дори да се направи проверка, нищо нередно няма да се установи, както често става в подобни случаи.

„Реката не е била толкова маловодна, а язовирът в последните седмици видимо се покачва. Може да се пусне вода, но не е от интерес за някои. Надявам се скоро да има отговор на сигнала, защото рибата напълно ще изчезне - малкото вода е удобна за набези на корморани, видри и бракониери, които не са малко по реката. Рибата е обречена и трябва да се намери решение. Всеки риболовец, който оценява красотата и рибното разнообразие по реката, вижда тази тъжна гледка“ – коментират потребители.

Други допълват, че и Марица в момента има много малко вода.

Не липсват и съмнения, че отново в проблема е замесена ВЕЦ. В момента централата не работела, но въпреки това имала ангажимент да подава по 500 л/с в Тополница.

От риболовната организация отбелязват, че много български реки в участъците им под язовири са в това състояние.

Припомняме, че клубът от години се бори срещу различни неуредици, поставящи в риск екоравновесието в реките. За Пазарджишко неведнъж са подавали сигнали за тежки замърсявания на Тополница, Медетска и Луда Яна. За жалост, дори да са предизвиквали спорадична реакция на институциите, досега не е постигнат траен и обнадеждаващ резултат.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?