32

Без шанс да се защити: Отнели книжката на шофьор, докато бил в чужбина

Гражданин заведе дело срещу полицията във Велинград, след като шофьорската му книжка била отнета, докато бил в чужбина. Човекът счита, че така му е отнета възможността да се защити.

Историята започва с наказателно постановление за нарушение на Закона за движение по пътищата, констатирано на 23 юли 2020 година. По случая е образувана и прокурорска преписка, която е прекратена, а материалите били изпратени за реализиране на административно-наказателна отговорност. Така на 8 април 2021 година било издадено наказателно постановление, с което на водача е наложена глоба от 200 лева и лишаване от право да шофира за 6 месеца. То обаче било изпратено за връчване на адреса на баба му в Гара Елин Пелин, а той самият от години живее със семейството си в Германия и няма връзка с бабата. Скоро след това било прието, че наказателното постановление е влязло в сила, тъй като не е обжалвано в срок.

През юли тази година мъжът завел и спечелил дело пред Районния съд във Велинград с искане да се промени статусът на наказателното постановление от влязло в сила на обжалвано. Въпреки решението на съда обаче от полицията не направили такава промяна. А това лишава санкционирания от възможността да се защити. В същата насока е и решението на Административния съд в Пазарджик, което не е окончателно и може да се оспорва пред Върховния административен съд.

На пръв поглед спорът изглежда маловажен. Но той за кой ли път вади наяве един стар и повсеместен проблем - масовото изпращане на важна кореспонденция от институции на стари адреси, където получателите отдавна не са стъпвали. Факт е, че при толкова модернизации и съвременни технологии това се случва не само с писма от полицията, но и от данъчните служби, съдилищата, Здравната каса, НОИ и много други. Електронно правителство по български - все още без единна база данни и без връзка между отделните служби.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Кака

Кака

06.12.2022 | 09:38

Наскоро получихме писмо от Здравната каса, адресирано до бившата собственичка на апартамента, в който живеем почти 20 години. През това време жената е ходила няколко пъти до чужбина и е сменила няколко адреса, а от този апартамент се е отписала още през пролетта на 2003 г. Но още получава важна кореспонденция на адреса, където вече е забравила, че е живяла.

Отговори
1 0
Батко

Батко

05.12.2022 | 10:03

Това въобще не е маловажен проблем!

Отговори
1 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?