Бедственото положение в Панагюрище е отменено

Новини от Пазарджик и региона

Аварийните ремонти на водопровода от село Злокучене, който доставя вода за община Панагюрище приключиха и кметът на общината Никола Белишки отмени, въведеното с негова заповед бедствено положение. „Възстановено е нормалното водоподаване към всички населени места в общината. По проблемното трасе, което е над 2,2 км вече няма аварии“, уточни Белишки, цитиран от "Фокус". Той благодари на жителите на общината за проявеното разбиране и търпение.

Бедственото положение бе обявено на 15 септември, поради поредица от тежки аварии по трасето на над 42 километровия водопровод. Проблемният участък е с обща дължина 2 254 метра, които бяха изкопани и в тях бяха положени нови тръби. По време на бедственото положение бе сформиран Кризисен щаб за координация, който всеки ден отчиташе свършената работа – изкопани метри по трасето и положени тръби. В селата от общината и в град Панагюрище бяха осигурени водоноски за снабдяване на населението с вода за битови цели. Разпределени бяха и големи количества бутилирана питейна вода в населените места.

Поради големия обем на изкопните работи и продължаващите аварии срокът на бедственото положение бе удължен до 10 октомври. Това породи недоволство сред част от жителите на село Попинци, които излязоха на протест на 23 септември. Само около 50 души се включиха в протеста. Кметът на община Панагюрище Никола Белишки призова хората да проявят разбиране и още малко търпение, защото се работи активно за отстраняване на аварията.

„Проблемите с този водопровод не са от сега и не може да се обвинява сегашното ръководство на общината за тях“, допълни Белишки. Като доказателство за думите на кмета управителят на ВиК-Панагюрище изнесе интересни факти, на които са се натъкнали именно при ремонта на водопровода преди село Попинци. След поредица от аварии и намален дебит по трасето на водопровода до село Попинци, решихме да проверим детайлно това трасе, което е 8 км, каза Марин Вулев и допълни, че са направили прорези в тръбите и са пъхнали жило, с което се проверява проходимостта на тръбите.

„Намерихме едно запушване, след това разровихме мястото и открихме стар възвратен клапан. Той е работил през 70-80 години на миналия век“, обясни Вулев. Той уточни, че тази голяма клапа е трябвало да бъде обозначена и поставена в шахта, за да може да бъде обслужвана. „Това не е направено, а клапата е затворена, но изненадата дойде след това. Открихме под клапата пластмасова туба, произведена през 1975 година, която е затворила клапата и от там се пропуска много малко вода“, коментира Вулев. Управителят на ВиК-Панагюрище обясни, че участъкът е точно преди резервоара на село Попинци.

„Тубата е подложена, за да не се затваря изцяло клапата, но вследствие на аварии по трасето стават големи засмуквания и клапата, заедно с тубата са придърпани и са затворили почти изцяло водопровода“, уточни Вулев. Той каза също, че магистралният водопровод от село Злокучене до Панагюрище е правен през периода 1975-1980 година и вероятно тогава е поставена и тубата. Нова голяма авария на 25 септември в проблемния участък на магистралния водопровод от село Злокучене наложи спирането на водата за цялата община Панагюрище. Кметът Белишки каза, че е работено денонощно за отстраняване на авариралия участък. Именно в резултат на добрата организация и почти непрекъснатата работа по проблемното трасе са поставени нови тръби и нормалното водоподаване  в цялата община Панагюрище е възстановено.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?