Следвайте ни

Бебето с антитела срещу КОВИД е без прецедент в света

viber icon

Уникален не само за страната, но и за света случай най-вероятно ще се окаже бебето, родено в МБАЛ-Пазарджик с антитела срещу новия коронавирус от преболедувала КОВИД майка. Жената е постъпила както с проблеми около бременността, така и с много характерни за КОВИД прояви, разказва д-р Илиян Траянов, началник на АГО към държавното лечебно заведение. Освен болките имала температура, липса на обоняние и скрити симптоми, които подсказали на екипа на отделението, че трябва да направят PCR. Той се оказал положителен. Оттам нататък започнала упорита борба за опазване живота и здравето както на 28-годишната бременна, така и на рожбата в утробата й.

Д-р Траянов и колегите му търсили в специализирани издания за акушерство и гинекология информация за подобни случаи, но навсякъде се отрича възможността да се предаде от майката на плода.

„Теорията е едно, но ние се позоваваме на клиничните и ехографските данни“, казва началникът на АГО.

Д-р Иван Китов и д-р Иван Харизанов са лекарите, проследили заболяването на младата пазарджиклийка от КОВИД и я лекуват. Именно д-р Китов забелязва, че плодът започва да изостава в развитието си. Логично било да се предположи, че това са характерните за коронавирусната инфекция съдови проблеми, водещи до намаляване на снабдяването на организма с кислород и хранителни вещества. Така бебето започва да отговаря по размери като за по-ранен стадий от бременността. Това налага спешно да се премине към секцио, за да се избегнат рискове за бебето и да се спаси животът му, защото не е била изключена вероятността то да загине.

Д-р Траянов споделя, че най-големият проблем за екипа на отделението в този случай била именно липсата на медицинска практика, на която да се опрат. Въпреки това, когато се спазват правилата и стандартите, случаят, изпълнен с предизвикателства, завършва с щастлив край.

А данните по темата предава ли се коронавирусът от майка на дете са наистина оскъдни. При няколкото бременни, наблюдавани в пазарджишката болница, бебетата не са изоставали в развитието си, тоест – заразата не е преминала в телцата им. Изследване сред 112 родилки, направено в Китай, също стига до извода, че това е невъзможно. Пазарджишкото момиченце, дошло на бял свят с тегло 2750 грама, височина 46 см и доказани с изследване антитела, явно ще отвори нова страница в медицинската практика по темата.

Детето вече си е вкъщи, за да може семейство да се наслади на щастието от родителството, съобщи д-р Здравка Пиронова, началник на Неонатологичното отделение. Борбената госпожица обаче остава под наблюдение, ще бъде проследено състоянието й, предстоят нови тестове.

Засега медиците са категорични само за едно – присъствието на антитела е знак, че новороденото се е срещало с новия коронавирус, още преди да излезе на бял свят, допълва д-р Пиронова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

???

???

20.01.2021 | 14:43

Точно така - срамно за лекарите и медиите докладвали това. Явно трансплацентарно преминали маичини ИгГ антитела, не вирус. Пише го вьв всеки учебник. ??? Уникално за света ??? - има огромен брои публикации навсякьде с подобни случаи

Отговори
1 0
знаещ

знаещ

19.01.2021 | 17:52

Абе вие не сте добре! Преди малко проф. Чорбанов обясни, че няма нищо по-нормално от това бебето да има антитела от майката. Това и проф. Чорбанов, а не юнаците от Пазарджишката болница

Отговори
2 0
Да питам - пак четете

Да питам - пак четете

19.01.2021 | 17:10

А имало ли е бебе, преболедувало в утробата КОВИД и придобило антитела?

Отговори
0 0
Четете

Четете

19.01.2021 | 17:01

https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-antibodies-found-in-babies-born-to-covid-19-mothers/

Отговори
1 0
Четете

Четете

19.01.2021 | 16:57

https://www.ndtv.com/world-news/babies-born-to-covid-19-mothers-have-antibodies-study-2340382

Отговори
1 0
Виктория

Виктория

19.01.2021 | 16:55

https://www.aljazeera.com/news/2020/11/29/singaporean-mother-gives-birth-to-baby-with-covid-19-antibodies

Отговори
1 0
Виктория

Виктория

19.01.2021 | 16:55

Пълни глупости!! Още миналата година през март имаше бебе в Испания, родено с антитела. От тогава колко такива бебета в различни държави се родиха. Направете една елементарна проверка в гугъл преди да пишете глупости. Поне сте журналисти и трябва да си проверявате информацията.

Отговори
2 0
ха-ха-ха

ха-ха-ха

19.01.2021 | 11:46

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/ekspert-povecheto-bebeta-na-zheni-preboleduvali-koronavirus-imat-antitela

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?