102

Батак се вдигна на протест, иска да е град-община

Жители на Батак излязоха на мирен протест на входа на града в посока Пещера и с телата си блокираха за час отсечката между Кормушева чешма и бензиностанция Energy, видя екип на "Марица". Протестиращите искат градът и курортното селище Цигов чарк да се отделят в самостоятелна община, без селата Нова махала и Фотиново. 

"Това е граждански протест срещу безхаберието на институциите в България, отговорни за неглижиране на искането на батачани: обособяване на Батак в самостоятелен град-община", коментира Вайдин Дупайлов от местна гражданска инициатива „Град-община Батак”. Той допълни, че подписката е била депозирана в Министерския съвет и Областна управа-Пазарджик още през 2021 г., но "етно-олигархична мафия спряла нейното предвижване". "Скоро това ще се промени, съвсем скоро. И този протест ще стане национален", обеща Дупайлов. 

Началото на инициативата датира от години, но до момента резултат няма. Протестиращите са се обявили срещу доминиращата роля на ДПС в района и умишленото, според тях, икономическо обезличаване на историческия град, както и срещу „сегашното корумпирано общинско управление, което източва обществения ресурс за своя сметка”. 

По време на демонстрацията батачани издигнаха плакати с искания към президента и служебния премиер, защото според тях от двете институции "бягат от искане за среща с гражданите на Батак".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
намръщенЪ

намръщенЪ

12.09.2022 | 11:35

стана мода общини да се цепят и всеки претенции да изявява. Трябва да се уреди в Закона за териториално и селищно устройство(или каквото име носи сега той) най-после това дередже и да се сложи край на хаоса. Батак може да иска, но нека не поставя условия с този да, с онзи не. Освена това, дали щще има възможност за самоиздръжка. Как ще се разчертаят граници и землища, ако Цигов чарк е по-близко до селище, което Батак не ще или е землището на две селища? Много е модно да се протестира, ама в главите на протестиращите трябва да има и акъл, а не само свит юмрук(това е патент на един Галош)

Отговори
0 3
УСМИХНАТ

УСМИХНАТ

12.09.2022 | 11:51

Ти какво си се загрижил за Батак и си така „намръщенъ”. Гледай себе си и не се бъркай в работи, които не те засягат. Законът е ясен - отделянето става по землищни граници. Цигов чарк ще отиде в общината на населеното място в чието землище е. Хайде отивай да провериш в чие землище е Цигов чарк, та да ти дойде "акъла", ако изобщо може.

Отговори
4 0
УМЕН

УМЕН

11.09.2022 | 21:54

Неможе който какво сънува и това да иска от държавата ни ако не ви харесва върнете се в град Драма и Лерин нали от там дойдехте неможе кой от където си идва тук и да иска каквото си иска тук има правила до пет години ще минете към община Пищера какво повече искате искате като едно време да крадете от държавата и да си правите каквото си искате без туй и това от вашата измислена община държавата е на минус ДРУГАРИ РОГАЧИ-БАТАЧАНИ......

Отговори
2 3
БАТАЧАНИН

БАТАЧАНИН

12.09.2022 | 11:39

Хей, УМЕН неграмотник. От такива „УМНИЦИ” като теб държавата е в това положение. В три реда си допуснал трийсет правописни и пунктуационни грешки. Първо се научи да се изразяваш правилно на български език. Но ще ти е трудно, ако това не е майчиния ти език. Батачани никога не са крали, а само са давали и затова нямат крадени куфарчета, които се раздадоха след 10 ноември на хора като теб - неграмотни и нахални, та разсипахте държавата. Батачани са се борили винаги за светли идеали, а не за лична облага. Те са истински българи и мястото им е тук в Батак, а ти отивай там, откъдето идва твоя небългрски диалект.

Отговори
5 0
България подкрепя БАтак

България подкрепя БАтак

11.09.2022 | 17:49

Батачани, с вас сме! Марица, внимание без провокации : Този Вайдин Дупеалилов изобщо не е от Батак , а е от Нова Махала и няма нищо общо с Местна Гражданска Инициатива "град-община Батак".

Отговори
5 1
Родолюбец

Родолюбец

12.09.2022 | 12:06

СМЕЛО НАПРЕД. Батак има основание да иска да се отдели от всичко що е нечисто.

Отговори
4 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?