Следвайте ни

Батак отдава почит на героите от Априлската епопея

viber icon

С литийно шествие жителите и гостите на Батак ще отдадат почит към героите от Априлската епопея и жертвите на жестокото клане през май 1876 година. Събитието е организирано от Историческия музей в града с подкрепата на местната община, читалище „4-ти май“ и комитет „Родолюбие“ – Пловдив.

Шествието ще бъде на 15 май от 11,00 часа и ще премине през всички исторически места, свързани въстанието и неговия погром, като участниците ще се поклонят пред паметта на героите, дали живота си за свободата на България.

Тази пролет се навършват и 10 години от канонизирането на Баташките светомъченици и деня, в който иконата им стъпи на „родна земя“.

Ето какво разказва в спомените си по този повод Виргиния Павлова:

Камбанен звън от православния храм ”Успение Богородично” и 12 топовни гърмежа ознаменуваха посрещането на иконата на Мъчениците от Батак, паднали посечени през 1876 г., които на 3 април бяха канонизирани от българския патриарх Максим в храма ”Св. Ал. Невски” за най-новите православни светци. Точно в 18,30 ч от Капинчев мост в родния ни родопски град потегли грандиозното литийно шествие, водено от негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, всички архиереи на Българската православна църква, над 300 свещеници, ученици от Пловдивската семинария, монахини. Сред божиите люде бяха и представители на православни църкви по света - митрополит Теодор от Александрийската патриаршия, митрополит Павел от Вселенската, архимандрит Георгиос от Антиохийската патриаршия, митрополит Иларион от Московската, епископ Антоний от Сръбската, епископът на Гюргево Амбросий, представител на Румънската патриаршия, епископ Нектарий от Кипърската архиепископия, епископ Прокопий от Еладската архиепископия, Християнополският епископ Прокопий и епископ Григорий от Полша.
Иконата, изработена от пловдивския художник Мирослав Асенов, беше придружавана от гвардейци, а след нея вървяха тогавашните вицепремиер, военният министър, депутати, областният управител на Пазарджик, кметове на общини. Излелият се над града дъжд не уплаши десетките хиляди батачани и гости от различни кътчета на страната, стекли се по централните улици, за да посрещнат светинята, която беше поставена на площад ”Освобождение” пред специално издигната за случая, тържествено украсена по православните канони сцена с надпис ”Свети мъченици баташки, молете Бога за нас!”. Специално за иконата по поръчка на дядо владика– Пловдивския митрополит Николай беше изработен дърворезбен проскинитарий с позлата, върху която младите семинаристи поставиха светинята.
Междувременно художникът Мирослав Асенов беше поправил иконата на баташките светци, за да изглеждат автентично - мъжките и женските костюми на мъчениците са нарисувани с типичните за този край родопски дрехи, след като лично кметът на община Батак Петър Паунов му бе занесъл в Пловдивската митрополия оригиналните носии. Минути преди да започне празничната вечерня неколцина свещеници пренесоха на ръце от църквата костница ”Света Неделя” рака – специалния саркофаг с мощите на загиналите батачани- светци.
Седмици преди това бяха извадени от криптата в близо 200-годишната черква и след 5-часова служба, помазани със светена вода, елей и свето миро от дядо Николай. „Доживяхме нашите близки, паднали посечени от отоманския ятаган, да бъдат обявени за светци”, коментира батачанинът Георги Тошков, потомък на героите от славната Априлска епопея.  Той разказа, че от неговия род се спасило 10-годишно момче, което останало живо под бездиханните тела на родителите си, затворени и убити в църквата.
След като касапницата утихнала, някакъв човек от Нова махала взел неговия родственик и го отвел нагоре в планината, в селото, където момчето живяло, докато възмъжало. Една вечер покровителят му и младият Тошков гледали от баирчинката светлините долу в котловината – там бил Батак, и мъжът го попитал иска ли да се върне . Младежът не се поколебал и слязъл в родното си село, където създал семейство и продължил рода. В ония смутни времена именно селата над Батак, в които живеели българи, приютили оцелелите родопчани – най-вече осиротели деца, и ги отгледали. Такъв е случаят с прапрадядото на сегашния кмет на общината Петър Паунов, който също бил отгледан в Нова махала. „Всеки батачанин има поне един-двама близки, убити по време на Априлското въстание, всяка къща – по един светец”, разказва Паунов и допълва, че не случайно Пловдивският владика Николай е казал, че Батак ще бъде вторият Йерусалим.
От тази година на всеки 17 май, в който Батак чества април 1876-а, вече са почитани и светците, тъй като денят влиза в църковния календар като Събор на Баташките Мъченици. За тях се отслужва и съборна архиерейска Божествена света литургия и се изчита житието им, написано от протопсалт Аргир Малчев (Бог да го прости!).

 

 

Коментари (2)

Batak

Batak

07.05.2021 | 15:40

Pomacite v Parlamenta I vsichki Adolf za tqh e kazal na Sapun.

Отговори
1 0
Godji

Godji

07.05.2021 | 15:34

Bii biii biii pomaka po glavata. Taz sgan trqbva da izrinata ot tez zemi

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?