32

Батачани излизат на протест пред Министерския съвет

Жители на Батак ще проведат утре, на 1 септември, втория си митинг с искане градът им да се отдели в самостоятелна община от едно селище заради специалното му място и значимост в българската история, така както са отделени историческите градове Перущица и Копривщица. Демонстрацията ще започне от 16:00 часа от пл. „Александър I“в столицата и ще продължи с шествие по бул. „Цар Освободител“ (от страната на БНБ), 
пл. „Атанас Буров“, пред Президентството, след което, пресичайки уличното платно на бул. „Княз Ал.Дондуков“, около 16,20ч. митингът ще се установи на пл. „Независимост“ пред Министерския съвет.

В рамките на митинга пред МС на пл. „Независимост“ (от 16,20 ч. докато е необходимо) ще очакваме министър-председателя на РБ акад.Николай Денков да излезе от сградата на Министерски Съвет и да разговаря с батачани по исканията на митинга или да покани наши представители (потомци на стари баташки родове) на среща-разговор в сградата на МС, така както е нормално в една демократична държава - пишат организаторите на проявата.

Те изтъкват и причините за протеста. Ето как са формулирани те в уведомлението:

1. Застрашено е конституционното право на гражданите да изразят свободно възгледите си и да се съберат на митинг, манифестация или мирен протест, както и да гласуват свободно. (чл.43, чл.37, чл.42 КРБ ). 1250 граждани на историческия град Батак подписали подписката към Предложението-Искане за отделяне, живеят в страх и не могат свободно да изразят правото си на протест, тъй като са заплашвани с уволнение, ако участват в нарочен митинг или други протестни действия във връзка с горното искане. В такъв страх живеят и жителите на с.Нова Махала (население предимно от мюсюлмани, което е част от сегашната община Батак), някои от които събраха сили да се изкажат публично на предишни наши протести в Батак, споделяйки, че местният новомахленски кмет Ерхан Саатчъ, от позицията на власт, ги държи в подчинение и определя за кого да гласуват „под строй” на местните избори за кмет и съветници, както и че им забранява да участват в наши митинги. (Жена от с.Н. Махала участвала в наш мирен протест сподели, че е подала няколко сигнала пред органите на реда и премиера Денков.)

Те казват: „Кметът на с.Нова Махала - Ерхан Саатчъ командва кмета на община Батак - Петър Паунов. Затова всички страдаме ”. В резултат от провежданите избори „под строй” общинският съвет в Батак се командва също от 2 представители на с. Нова махала, които са мнозинство ( 7 съветника на ДПС от общо 11), поради което гласът на батачани не се чува. Батачани са лишени от правото да управляват своя град. В този ред на мисли, отделянето на гр. Батак в самостоятелна община и евентуалното приобщаване на селата Нова Махала и Фотиново към друга община като Пещера например, ще реши и проблемите на новомахленци и фотинци, тъй като Пещера е значително по-многолюдна община и влиянието на новомахленския кмет би било незначително при управлението на община Пещера. При едно такова отделяне ще се успокоят и ще заживеят спокойно и демократично както батачани, така и новомахленци, така и фотинци.

 2. Тригодишно бездействие от страна на управляващите - президента Румен Радев ( с неговите 3 временни правителства) и премиерите Бойко Борисов, Стефан Янев, Кирил Петков, Гълъб Донев, Николай Денков  относно: Предложение – Искане до МС и областен управител, придружено от подписка на 1152 граждани на град Батак, за предприемане на инициатива от Министерски Съвет, на осн. ЗАТУРБ чл.9(2), чл.8(3), чл.27(2), за обособяване на град Батак, в самостоятелна община, заради специалното му място и значимост в българската история.

Вх.№ 268/21 от 29.01.2021г. (внесено в Министерски Съвет от делегация на ИК, която стоя на студа повече от 1 час пред МС, с молба да бъде приета от премиера и получи отказ за среща от вицепремиера Томислав Дончев (ГЕРБ).

Вх.№ 92-00-24-(1) от 29.01.2021г.(внесено в Президентство от делегация на ИК, след проведена среща с Димитър Стоянов -главен секретар на Президентството) Оттогава се смениха три временни правителства на президента Румен Радев, но нито едно от тях не обърна внимание на исканията ни.

Вх.№ 0300-24-1/05.02.2021г. (внесено в Областна управа - Пазарджик, след проведена среща с областния управител Стефан Мирев (ГЕРБ ) -Безрезултатна.)

Така и проведената среща с Екатерина Захариева (ГЕРБ ) - безрезултатна.

3. Тригодишно мълчание на президента Румен Радев и министър-председателите - Бойко Борисов, Стефан Янев, Гълъб Донев по множество официални, писмени покани за среща-разговор, отправени от Инициативния Комитет на МГИ „град-община Батак” за обсъждане на горецитираното Предложение-Искане.

4. Уклончиви отговори от страна на Областна управа - гр.Пазарджик.

5. Медийно затъмнение във връзка с горецитираното Предложение-Искане, както и факта, че протестите ни не се отразяват от националните медии.

Организатор на митинга-шествие: ИК на МГИ „град-община Батак”.

Припомняме, че преди дни протест със същото искане се проведе и в Батак,.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?