Следвайте ни

Батачани искат градът да стане отделна община

Инициаторите не искат ДПС да е доминираща политическа сила в местната власт

viber icon

Подписка с искане Батак да се отдели от Нова махала и Фотиново и заедно с курорта Цигов чарк да се обособи като самостоятелна община тръгна в родопския град. Инициативата е на над 50 местни общественици, които са упълномощили Инициативен комитет. Само за седмица са събрани над 500 имена.

------

Проблемите в Батак са много, казва един от инициаторите - историкът Веселин Станков. Той разказва, че идеята се е възобновила веднага след кметските избори миналата година, а иначе се обсъжда още от 2011-та. Тогава е имало такова предложение, но то така и не е влязло в Общинския съвет. 

Подписката е първата част от процедурата за провеждане на местен референдум по темата. До момента тя има подкрепата на над 500 човека и почти никой не отказва да подпише. Разгласата е от уста на уста и само от доброволци. Жителите на града са около 2700 човека, а за допитването са нужни 25% от постоянно живеещите в града. После подписката ще бъде внесена в Министерския съвет за разглеждане и одобряване.

"В последните 15 години нашата община вместо да се развива, върви надолу, върви към заличаване - мотивира искането Веселин Станков и отбелязва, че всичко е въпрос на политика. - Три мандата вече в ОбС доминира ДПС, т.е. хората от Нова махала. Те дърпат към себе си ресурсите на общината. А е редно с приоритет да бъде общинският център".

Идеята на искащите промяната е родопският град да се отдели като самостоятелна административна единица заедно с курорта Цигов чарк. Там до момента има около 3000 адреса. Дори по един човек да се регистрира на тях, бъдещата община би могла да събере един приличен брой жители. Станков допълва, че както преди време летовището Свети Константин бе обявено за селище, така може да се процедира и с Цигов чарк.

Очаква се и съпротива. Точно това съзират местните хора в поругаването на мемориалния комплекс "Априлци​и Антонивановци" преди дни. При случайна разходка младеж заварва паметника изрисуван със символи от турското знаме - полумесец и звезда. И то точно до надписа "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира". Само 48 часа след публикуване на снимки в социалните мрежи мемориалът е почистен, но вандалският акт още повече амбицира батачани да се борят за самостоятелност и независимост.

Потърсихме за коментар кмета Петър Паунов и заместника му Георги Харизанов, които обаче не отговориха на обажданията ни. При първа възможност сме готови да представим и тяхната гледна точка.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Батачанин

Батачанин

21.10.2020 | 09:38

Поредния ход на ГЕРБ да се докопат до власт. ГЕРБ нямат позиции в другите населени места от общината, а само в град Батак и хайде да си я отделим като община, за да спечелим изборите. Каква община ще е с едно умиращо населено място, което гони 2000 човека. Относно курорта Цигов Чарк, там няма постоянно живеещи, а само гости за петък и събота, които след корона вируса са силно намалели. Относно полумесеца и звездата изрисувани на паметниците в Батак, това са пак ГЕРБ-аджии, които искат да обвинят ДПС, че те са го направили. Общо взето ГЕРБ са на принципа "Крадеца вика дръжте крадеца".

Отговори
1 1
Деси

Деси

20.10.2020 | 20:30

Ама то наистина, никак на върви кметът на Батак да е турчин. Освен това градът е населен с етнически българи, хайде стига вече с правенето на "мили очи" на ДПС.

Отговори
1 1
Батачанин

Батачанин

21.10.2020 | 09:39

Кмета на Батак не е турчин, а Изсточноправославен Българин!

Отговори
2 0
Чочо

Чочо

20.10.2020 | 13:39

Браво, българи. Успех,с вас сме!

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?