Следвайте ни

Бащата на джудист съди РЗИ за карантина

Здравната инспекция спря Борислав Владов от важно състезание

viber icon

Второ дело срещу неоснователно наложена карантина, този път заведено от бащата на пазарджишкия джудист Борислав Владов - Кръстьо Владов, завърши с отмяна на предписанието на РЗИ като неправомерно. Двамата са решени да търсят и обезщетение, но след като ВАС се произнесе с окончателни решения по първите два процеса.

 

Борислав и Кръстьо Владови обжалваха предписанията си от РЗИ, след като наложената им изолация принуди амбициозният спортист да се откаже от престижно международно състезание в Хърватска. Всъщност истинската причина за съдебния спор става сгрешен резултат от тест за COVID-19 от столичната лаборатория „Рамус“. Всички от отбора дават проби, като преди Борислав е човек с очевидни признаци на коронавирусна инфекция. Така се предполага, че се е замърсила и неговата проба, а резултатът е положителен. На спортиста е издадено предписание да се изолира вкъщи за 14 дни, а на баща му като контактен - за 10.

Понеже момчето няма никакви признаци на заболяване, прави още три теста -кръвно и PSR в пазарджишкото ДКЦ „Здраве“ и в лабораторията към панагюрската болница „Уни Хоспитал“. Всички са отрицателни. Въпреки това от Здравната инспекция не признават тези резултати и разпореждат двамата да останат под домашна изолация.

Така и синът, и бащата, който е и негов треньор, пропускат участието си в престижния шампионат, за който са се готвили цяла година. Същевременно в този момент младежът е във върхова форма и с реални шансове да прибави към богатата си колекция медали още престижни титли.

Съдът обаче преценява, че предписанието е неправомерно, и го отменя. Основания за това решение са не само последвалите отрицателни лабораторни резултати. Магистратите се мотивират, че „именно заради възможността от различно разчитане на лабораторните резултати и съществуващата вероятност от неточност на някои от тях, е въведено изискването задължителната изолация на лицето да бъде направено по предложение на лекуващия лекар. Няма как без експертните знания на медицински специалист да се разчитат лабораторни резултати и да се квалифицира даден случай на положителен резултат от единично лабораторно изследване като потвърден такъв“.

Потърсен за коментар, Кръстьо Владов каза пред „Марица“, че със сина си са решили да заведат и дела за парични обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Това обаче може да стане, след като и Върховният административен съд се произнесе по първите два казуса, защото от РЗИ са обжалвали.

„Платили сме близо 3000 лева за участието на сина ми в състезанието, инвестирали сме в подготовката му още много средства, а накрая заради чужда грешка той бе лишен от възможността да се бори. С тези дела искаме да покажем на хората, че трябва да търсят правата си, и когато смятат, че те са нарушени, не бива да се страхуват да се борят и да търсят справедливост“, коментира още Кръстьо Владов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?