32

Бащата и чичото на убития Ангел дариха кръв в негова памет (обновена)

Ученички от Икономиката също се включиха в акцията „Усмихни сърце“

Семейството на убития в кв. „Запад“ на 29 септември тази година Ангел Здравков участва с двама кръводарители в кампанията "Усмихни сърце".

"Синът ми, Ангел, беше убит преди 19 дни много хладнокръвно и никой не можа да му помогне, включително и ние. С кръводаряването и кампанията 'Усмихни сърце', се надяваме да можем да помогнем на много други хора. Името на кампанията само говори каква е нашата цел. Това сподели Недялко Здравков, след като дари кръв в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик. Той призна, че се опитват да превърнат огромната болка от загубата на сина им в сила, която да ги води напред.

"В момента не успяваме, но ще се помъчим да го постигнем. Затова подкрепяме и подобни инициативи. Обмисляме да реализираме и други неща в памет на нашето ангелче", обясни бащата на Ангел. Той дари кръв за пети път.

"Смятам, че въпреки злото, което застигна нашето семейство, на света има много добри хора. Кръв е нужно на абсолютно всеки човек, на всеки болен, за всяка операция и манипулация. Постоянно има недостиг на кръв. Хубаво е всеки, който е здрав и има възможност и време да се включи в акцията и да кръводари", призова Недялко Здравков. Той изрази очакванията си, че още много хора ще са съпричастни към кампанията. Александър Здравков, който е чичо на Ангел, също стана част от кампанията "Усмихни сърце" и дари кръв за седми път.

"Тук съм по две причини. Едната е, че моят племенник Анeто би постъпил по абсолютно същия начин, и втората е, че бих могъл да спася нечий живот", заяви Александър Здравков след кръводаряването. И насърчи пазарджиклии да помогнат по същия начин на някой човек, който се нуждае от кръвопреливане.

Две 18-годишни момичета също дариха кръв за първи път и се включиха в кампанията "Усмихни сърце". Ася Спасова мечтае да стане полицай и да помага на хората. Заедно с нейната приятелка Ивайла Маринкова са ученички в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт. И двете искат да служат за пример на своите съученици. Виждат агресивни момчета и сред тях и днес искат да им кажат, че е добре да обуздаят своята агресия и вместо да нараняват по-слабите може да се включат в една благородна кауза като кръводаряването.

"Искам да бъда добър човек. Искам да дам пример на хората - на по-малки, на по-големи, на младите, на тези, които не искат да даряват кръв, на тези, които са против кръводаряването. Искам да съм в помощ на нуждаещите се." Това обяви 18-годишната Ася след като без да се страхува дари кръв. Тя е познавала убиеца на Ангел, с когото дори са били съученици.

"Това, което направи, не е мъжка постъпка. Съветвам момчета да не се бият и нараняват, а да се научат да говорят помежду си. Никола и Ангел можеше да се разберат с думи. Ножът и оръжието не решават проблеми. Не трябва да се прави така. "Дарявайте кръв и спасявайте животи, а не ги отнемайте. Бъдете разумни!", апелира младата кръводарителка, която иска да е от страната на добрите хора и да се бори за добри каузи. За това мечтае и Ивайла. Нейният баща е дългогодишен кръводарител и едва на 18 години тя също решава да стане дарител.

"Не е страшно. Елате и дарете кръв. Подкрепете живота!", заяви Ивайла и посъветва своите връстници да се пазят, да внимават с кой излизат и в какви компании.
Двете момичета и семейството на Ангел Здравков призоваха пазарджиклии да отворят сърцата си за доброто, подкрепяйки кампанията "Усмихни сърце".

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?