Следвайте ни

Баща се бори за права над детето си, твърди, че е бито

viber icon

Години наред баща се бори за родителските права над детето си и твърди, че се страхува да го остави на майката, защото там то е бито. Съдът признава този факт, но засега мъжът губи делата. По случая тече и проверка в прокуратурата.

 

Семейните войни започват тривиално – с прекратяването на неуспешен брак между Петър, който е от близко до Пазарджик село, и Иванка, родена и израснала в областния град. Дъщеричката им е поверена на грижите на майката. Бащата има право да я взема по определен от съда ред, за да поддържа родителски контакт с нея. Междувременно жената заживява с друг човек.

През лятото и есента на 2019 година обаче Петър на няколко пъти забелязва синини по телцето на малката. Говори с нея и разбира, че детето е бито както от майка си, така и от новия й приятел, разказа бащата пред репортер на „Марица“. Реакцията му е светкавична – води момиченцето, което тогава е на 4 годинки и 11 месеца, да го освидетелстват и сигнализира социалните служби.

Лекар от „Съдебна медицина“ пише, че детето няма видими травматични увреждания или придобити заболявания, но пък има кръвонасядания, най-големите - с размер 4/3 и 4/2 см, както и охлузвания по крайниците и телцето. Заключението е, че те са „резултат от действието на твърд тъп предмет“ чрез удар или притискане. „Всички увреждания са причинили болка и страдание, по смисъла на чл. 130 от НК“, казва се още в документа.

В разговор със служители от „Закрила на детето“, както и по-късно при разпит в „Синята стая“ момиченцето казва, че не иска при своята майка, „която ме бие“. Споделя, че тя „живее с чичко“, назовава името му и го определя като „лош“. Експертите предават документацията на колегите си в столицата, тъй като бащата живее там в семейна къща в кв. „Казичене“, майката също се е преместила в София.

Документите от освидетелстванията и тези на социалните работници са приложени по делото, заведено от Петър с искане на бившата му жена да бъде наложено ограничение да не доближава дъщеря им по Закона за защита от домашно насилие. Преди това е водено и друго – за родителските права. Мъжът губи и двете.

Пазарджишкият районен съд приема, че няма данни за пряка, непосредствена или последваща опасност за живота и здравето на детето. И отказва да издаде заповед за незабавна защита. Вероятно са натежали думите на майката, която в съдебната зала казва, че никога не е нарушавала правото на бащата да взема дъщеричката си. През лятото на 2019 година обаче между двамата родители възникнал конфликт, след като Петър отказал да върне момиченцето. Заплашил бившата си съпруга, че ще вземе детето, ако тя не се върне при него. А с воденето на дела той се опитва да оправдае неизпълнението на постановените привременни мерки. С намесата на полиция мъничката все пак е предадена на майката, разказва още тя.

От последното гостуване при бащата през септември 2019 година и поредното освидетелстване на синини дъщеричката не се е връщала при майка си. Петър разказва, че се грижи за нея, води я на детска градина, когато КОВИД ситуацията позволява, че тя е спокойна и щастлива с него.

Той обаче продължава битката със системата, защото иска да е сигурен за бъдещето на детето си. Иска законът да му даде право да отглежда момиченцето без страх, че то отново ще му бъде отнето.

Мъжът е депозирал и сигнал в Районната прокуратура. Предстои проверка.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай