Следвайте ни

Балонът е сбор от носталгия и мечти

viber icon

Нищо в плувния спорт на Пазарджик през последните близо 30 години не е събирало в себе си едновременно толкова много носталгия, но и дваж повече мечти, както някогашния летен плувен комплекс - Балона. Носталгия по онези романтични 20 лета между 70-та и 90-та година, когато на Балона едни вземаха кетап за спасители, а други се кичеха със звания като "майстор на спорта". 

Уникалния за времето си плувен комплекс с въздушно поддържана конструкция тип "балон" бе арена на множество регионални, зонални, републикански, балкански и други международни състезания по плуване и модерен петобой. Ползваше се ежедневно за тренировки, при това почти целогодишно. 

След зората на демокрация и абдикирането на държавата от спорта, Балона като много други стратегически важни спортни и социални обекти бе оставен на произвола на съдбата, а функцията от това е прозаична - превърна се в лунен пейзаж и стана дом на клошари.

С рестарта на плуването в Пазарджик, наченат с реновирането на закрития плувен басейн до зала "Васил Левски", мераклиите да тренират този толкова полезен и хармоничен спорт много скоро се увеличиха няколкократно. Базата изведнъж отесня, а този факт провокира и някои проблеми между плувните клубове в града. Изведнъж всички те се сетиха, че го няма някогашния Балон. И тайно си замечтаха за неговото реновиране и връщане в експлоатация. Не след дълго общинското ръководство се обърна с лице към темата за Балона и я включи в дневния си ред. Последва деактуване на държавния имот, който стана част патримониума на община Пазарджик. 

В началото на тази година кметът Тодор Попов стопли душите на много поколения плувци и треньори с благата вест, че предстои тотална реконструкция и модернизация на Балона. Което с днешна дата чрез съвместните усилия на държава и местна власт е вече безсъмнен факт. Така една стратегически важна спортна база за Пазарджик ще поеме първа глътка въздух за втори живот, а  с рязането на лентата утре една мечта на много наши съграждани ще се превърне в реалност. 

 

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?