Следвайте ни

Автор от Пазарджик разказва за Доналд Тръмп

Като малък новият американски президент разнасял пици, на 26 г. стига по милиони баща си

viber icon
Ралица ИВАНОВА, Пазарджишка Марица

"Династията Тръмп е пример за начина, по който се става богат в Америка". Така е озаглавена една от частите в книгата "Щрихи от Ню Йорк" на вече бившия учител по български и литература от Пазарджик Филип Геров. Книжното издание събира спомените и впечатленията от престоя му в Америка. Там той попада благодарение на съпругата си, която печели стипендия на българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт" и през учебната 1995/96 г. заминава да преподава литература в гимназия в нюйоркското предградие Уайт Плейнз. Преживяванията си и наученото в Америка Филип Геров увековечава в книга с две издания, второто от които излиза през 2010 година. Тогава пишейки за историята на династията Тръмп, авторът дори не подозира, че един ден представител на милионерския клан, провъзгласен за символ на богатство и просперитет в Америка, ще бъде президент. 

През лятото на 1999 г., на 93 години, почина предприемачът Фред Тръмп, известен с това, че е предоставил хиляди евтини домове на нюйоркчани. Днес синът Доналд продължава и разширява дейността на човека, заслужил законно титлата "американски крал на недвижимите имоти" и превръща семейния бизнес в империя на фамилията Тръмп. 

Един от най-популярните хора в Ню Йорк и неговите братя и сестри израстват при Фридрих Тръмп - основоположник на семейното благосъстояние. В очите на бъдещия милионер дядото е героична фигура. От родния Карлщадт, разположен в югозападна Германия, шестнадесетгодишният Фридрих тръгва за Америка без разрешението на майка си - бедна вдовица. През октомври 1885г. се качва в параход за Ню Йорк с билет без място. В началото работи като бръснар - стриже и бръсне клиентите по дванадесет часа - седемдневно, без почивка. С голяма част от заработените пари плаща наема, храни се с каша, носи старите дрехи на съседите и спестява, спестява долари... с една цел - да открие закусвалня. Нощно време, плюнчейки нетърпеливо молива, щателно пресмята бъдещите разходи - трябва да събере 600 долара, нито цент по-малко. Но по това време в Америка плъзват слухове, че в района на Клондайк има златна руда и Тръмп се запътва към примамливата територия. С големи трудности преминава адския каньон Уайт Пас, а по пътя си среща още двама като него. Пътешествениците установяват с ужас, че земята наоколо е осеяна с останки от коне и кучета, а нерядко попадат и на човешки трупове. Единият от вървящите пред него спътници пада изнемощял възнак, но Фридрих знае златното правило, валидно за тези места: искаш ли да останеш жив - не обръщай внимание и премини, иначе и ти ще загинеш. Отвръщайки очи, тръгва напред и така, заедно с другия случаен спътник - Ернст Левин, след още много перипетии, се добират до градчето Бенет, близо до Доусън, където откриват "Нов арктически ресторант и хотел", в който златотърсачите, останали без добра храна, алкохол и жени, не жалят парите си, за да отдъхнат като хората. Истински бордей, за който самият Тръмп ходи из околните села да уговаря момичета за постъпване на работа при него и където в името на процъфтяващия бизнес, понякога се налага лично да подготвя девствениците за предстоящите им занимания. Но за постоянно тридесетгодишният Фридрих не избира нито една от тях, защото твърдо е решил: ще си търси жена в родния град. Довежда оттам красавицата Елизабет, която няма нищо против да напусне родното място заради видимо уверения в себе си загорял брюнет, при това богат. Пищната им сватба е през лятото на 1902 г. 

Установявайки се с жена си в Куинс, Тръмп се оглежда и разбира: не е необходимо да открива ресторанти, трябва да строи и продава жилища - главно за имигранти от Германия. Незастроената площ в тогавашния район е в изобилие и той закупува големи участъци от нея. Започва преговори за строителство, но внезапно, на 43 години, е сразен от испанската болест. 

Предприемачът оставя на семейството си неголямо състояние - приблизително триста четиридесет и пет хиляди, ако се вземат предвид днешните парични измерения. В сравнение с постигнатото от бащата на Доналд (синът на Фридрих) - Фред, това е просто капка в морето. Тръмп Втори е много издръжлив работяга, пристрастен фанатично към нещата, с които се захваща. Славата му е абсолютно безразлична. Започва, без да слуша никакви съвети, да строи жилища - мечтата на живота му. На седемнадесет години опознава занаята като строител в Куинс, след което учи инженерно дело в Бруклин. Знае всичко - как се поставя фундамент, как се замесва бетон и как се редят покриви. На деветнадесет построява своя първи еднофамилен дом и го продава изгодно. Постъпва така със следващото, с третото, с десетото жилище... В средата на тридесетте години на миналия век Тръмп е един от много успешните строители в Куинс и Бруклин, защото е разбрал добре от какво имат нужда съгражданите му - от жилища за едно - две семейства. В построените от него се заселват служители, адвокати и учители, предприемачи и лекари... В началото на четиридесетте години на 20 век вече заработва своя първи милион - най-трудния, както твърдят днешните милионери. 

Преди шестдесет години на бял свят се появява четвъртото от петте му деца - Доналд (бел. авт. изданието на Филип Геров излиза 2010 г.). В разкошен дом, който бащата изгражда за семейството си и за който казва, че е замъкът на мечтите му. Мери Ан Тръмп - тиха и скромна жена, отдадена изцяло на децата и домакинството, не се бърка в делата на мъжа си и не му пречи. Що се отнася до децата, от 12-13-годишна възраст те се трудят неуморно, а през почивните дни дори събират празни бутилки, за да внасят своя дял в семейния бюджет. По време на летните ваканции момичетата се изявяват като касиерки и келнерки, а момчетата разнасят вестници и пици. Сладко си похапват само в неделя вечер. Обедите през седмицата са скромни. За облекло се купува само най-необходимото. Без никакви развлечения! Единственото разнообразие в монотонния им живот е ежегодният отдих в лятната къща в Кънектикът, на самия бряг на океана. По това време на Доналд му се струва, че баща му е прекалено строг към него - повече отколкото към останалите братя и сестри. Ами двегодишното заточение във Военната академия? Младият човек ненавижда повече от всичко марша и дисциплината, но какво може да направи?!

Не е съдено двамата му братя да продължат делото на династията - единият иска да стане пилот, а другият е неамбициозен и безволев. Завършвайки университет в Пенсилвания, Доналд е обзет от смели бизнес идеи. Строи като баща си и умело трупа пари. Мечтата му е да управлява този бранш, защото чувства в себе си призвание на играч. Но ако някои се изявяват в казината, той предпочита да печели от недвижими имоти. На двадесет и шест години Тръмп - младши вече е наравно с баща си. Главоломната му кариера започва с удачна сделка - в Охайо намира неголямо селище със затихващи функции, което купува почти без пари. Оценявайки бързо ситуацията, доста трудно убеждава Тръмп Втори да му даде назаем седем милиона. Когато преобразува селището, жилищата му мигновено се продават, а вложените пари са почти с утроена печалба. Дързостта, смелостта и неизкоренимата увереност стават фирменият знак на Доналд - предприемача. Обръщайки се с лице към светая светих за Ню Йорк - небостъргачите, купува стария 26-етажен хотел "Комодор" и го превръща в ултра съвременен 34-етажен хотелски комплекс "Гранд Хайт" - с най-големите в Америка бални зали. И получава нечувани печалби. След това се заема с още по-гигантски проект - строителството на прословутата Тръмп Тауър на Пето авеню. За нея са необходими вложения за много милиони и той не се побоява да иска колосални кредити. А баща му кърши ръце от отчаяние... заради неоправдания, от негова гледна точка, авантюризъм на наследника си. 

През април 1977 г. преуспелият бизнесмен се жени светкавично за чешката имигрантка Ивана Винклер - модел, а в миналото шампионка по ски. Претенциозната красавица, имаща желание да играе роля на стопанка в златната клетка, тя обикаля неуморно строителните обекти, старае се да е в курса и за най-малките дреболии, и за грандиозните планове на своя съпруг. Човекът, който го подтиква към все повече и повече главозамайващи проекти. Преди десетина година доста скандално се разведоха. Имат две прекрасни пораснали вече деца - Иванка - копие на майка си и Доналд - младши, който пък прилича на своя съименник. След това милионерът се жени още два пъти. Сегашната мисис Тръмп - красавицата Мелания, е доста по-млада от него. Наследникът им Барон е на няколко месеца, а в началото на май двадесет и девет годишният Доналд ощастливи баща си с внучка - Кай Мадисън. Това беше повод дядото да се пошегува, че вторият му син е най-младият чичо на планетата). 

Преодолявайки неизбежните неприятности, Доналд преумножава капиталите си. Жилищата в кулата на Пето авеню са продадени още преди да в завършена. Собствениците на милиони апартаменти ги купуват, за да влязат в листата на интернационалния елит, а кралят на Саудитска Арабия Халед - срещу единадесет милиона, става стопанин на цял етаж. През 1984 г. е краят на съперничеството между баща и син, защото личното състояние на Доналд съставлява четиристотин милиона, а на Фред - "само" двеста милиона. Днес кулите на Тръмп са навсякъде - има ги в Ню Джърси, Уестчестър - Ню Рошел, Уайт Плеинз, на други места (където са площадите на негово име - Trump Plaza) и извън страната. Известният нюйорски богаташ обича най-много три неща: парите, жените и да дава почти всеки ден интервюта по телевизията - във връзка с бизнеса и личния си живот или като спонсор на конкурсите Мис Ню Йорк и Мис САЩ, където нерядко го замесват в скандали. С желание участва в различни шоупрограми, но и водещите се надпреварват кой кога да го покани, за да сподели, че "ако си с гъвкав ум, амбициозен и упорит, ако обичаш работата си и не се отчайваш лесно, ще направиш много пари"./ Пазарджишка Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай