Следвайте ни

Август е Месец на теснолинейката, всяка събота пътува специален влак

viber icon

За Месец на теснолинейката обявиха този август от едноименното гражданско сдружение, създадено и работещо за опазването и популяризирането на единствената в страната ни функционираща теснопътна жп линия, съобщи председателят на сдружението Кристиан Ваклинов. Поводът е 100-годишнината от първата копка от началото на нейното строителство и 95 години от потеглянето на първото малко влакче по колоритния маршрут, преминаващ през три планини, две котловини, шест реки, седем градчета, множество села, тунели и мостове и най-високата гара на Балканите - Аврамово, на 1267 м над морското равнище.
"Точно 100 години след първата копка за изграждане на теснолинейката през 1921 г., тя е препълнена с усмивки от всички краища на страната и света. И понеже на 1 август се навършиха 95 години от заминаването на първия влак по линията въобще, Гражданско сдружение "За теснолинейката" нарече този август "МЕСЕЦ НА ТЕСНОЛИНЕЙКАТА"! - поясни Ваклинов. - И за да бъде отбелязан юбилеят, както подобава, и всички желаещи да се включат, са предвидени 5 специални атракционни пътувания през август – първото беше на 1-ви, следват на 7-ми, 14-ти, 21-ви и 28-ми. На изброените дати ще може да пътувате с специален влак до най-високата жп гара на Балканите, с нетрадицонни спирания на не толкова познати спирки. Влакът ще включва освен обичайните пътнически вагони, и товарни, каквито смесени композиции са били ежедневие по линията до спирането на товарното движение в началото на века. За да бъде удоволствието по-голямо, ще има и добре зареден бюфет-вагон. Тръгване от Септември в 10:45 ч. със следните специални спирания: на гара Цепина за разглеждане на Дом-музея на теснолинейката, гара Велинград, гара Цветино – една от най-колоритните по маршрута и за фотопауза в дивата местност край спирка Света Петка където в миналото парните локомотиви са зареждани с вода. Предвиден е и престой от час и половина (90 мин.) на най-високата гара на Балканите – Аврамово, за снимки, разходка и пикник сред планинската прохлада и борови сенки. Обратно ще спрем на новата планинска спирка Стоян Митов, открита в чест на 100-годишнината от приемането на закона за построяване на теснолинейката, както и на спирка Велинград-юг, разположена в непосредствена близост до известния велинградски парк „Клептуза”. Пристигането в Септември е в 18:35 ч. Билети вече се продават на гарите София, Септември, Пазарджик и Пловдив – двупосочни за целия маршрут Септември-Аврамово-Септември, на цена от 45 лв. Желаещите да си подарят това лятно приключение могат да получат повече информация на 0892288220".

Припомняме, че с усилията на Гражданско сдружение "За теснолинейката" преди години Малкото влакче не само бе спасено от закриване, но и бе превърнато в привлекателна туристическа атракция. Провежданите по няколко пъти годишно празнични пътувания се радват на все по-силен интерес, дори често се налага организаторите да предупреждават част от желаещите да ползват собствен транспорт до мястото на поредното събитие, тъй като местата във вагоните не стигат. А който веднъж е изпитал емоцията от воаяж с Каубойското влакче, както го наричат неговите почитатели, непременно се връща, за да си подари още веднъж това уникално преживяване.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?