Арт-кафе подава ръка на читалище и ромски деца

Община Пазарджик, най-вече в лицето на Дирекция "Култура" и нейният ръководител г-жа Диляна Матакиева, ще подкрепи инициативата на Илиян Кузманов, собственик на откритото пространство за културен обмен "Езо лигенция", да организира поредица от събития, които да са в помощ на дейностите с деца от ромската етническа общност, участващи в клуб по изобразително изкуство и художествено слово към читалище "Пробуда" в областния център.

На 10 септември от 10.30 ч. деца от читалището и техният ръководител Зорница Баракова ще рисуват заедно с художника Васил Петров пред арт кафето, което се намира на улица "Пейо Яворов" №6 (срещу Инспектората по образование). Илиян Кузманов ще предостави рамкирането на детски рисунки, които могат да бъдат откупени. Средствата от тях, както и от книги, на специално организизиран базар, ще подпомогнат читалищния клуб в реализиране на различни дейности в посока социализиране на децата. От 17.30 ч. официално ще бъде презентирано новото арт пространство, съвместо със Съюза на писателите и председателя му Тодор Каракашев.

Илиян има опит от подобен вид социален бизнес в Лондон. Повече от 4 години той бе собственик на кафе библиотека "Езо", което се определя от най-големия културен портал в Англия "Лондонист" за най-добро кафе в Англия и едно от малкото останали с душа. Визията на проекта, обърната към хора с неравноствойно положение, и същевременно предоставяща свободен достъп до библиотека, пиано, работа с местната общност във формата на различни безплатни курсове и място да продават своите ръчно изработени продукти, се пренася и в Пазарджик.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?