32
Следвайте ни

Арестувана ли е реплика на Панагюрското злато в Дубай?

viber icon

В Дубай арестуваха реплика на панагюрското златно съкровище за Експо 21 - твърдят журналисти от разследващия сайт bird.bg. Информацията бе публикувана късно снощи, като присъства само във фейсбук страницата на медията, но не и на интернет страницата й. Мнозина оспорват в коментарите си достоверността на съобщението, като обясняват, че ставало въпрос за недоразумение с придружителните документи. След отстраняването на на нередностите, златото щяло да бъде освободено.

До момента няма потвърждение на тези твърдения от нито една официална институция. Не дадоха резултат и опитите ни да научим подробности. Темата обаче набира скорост в Глобалната мрежа, така че е редно съответните държавни служители да кажат къде е истината.

Ето какво гласи съобщението на bird.bg:

Вчера митничарите на дубайското летище са задържали членове на българската делегация за Експо 2021, които са пренасяли в ръчните си багажи реплика на съкровището. То трябвало да краси българския павилион, но в момента е арестувано от местните митници.
Предметите с обща маса 9 кг. чисто злато не били оформени като износ на българската митница. За произхода им имало само писмо, че не са оригинал и културна ценност. Митниците на ОАЕ са освободили делегацията ни след разпит, но са задържали предметите, тъй като е налице нарушение на митническото законодателство. Де юре е налице незаконен внос на 9 кг. от ценния метал в ОАЕ.
Копието на съкровището се съхранява в НИМ. То е предоставено на Министерството на икономиката, под чиято шапка е организацията на българското участие в Експо 21. Оттам обаче пропуснали да оформят златото пред нашите митници с манифест за износ, което довело до неприятния инцидент.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?