32

Арестувана е възпитателката, малтретирала дете във Велинград

Момчето, заснето в скандалните клипове, е под специална закрила

Възпитателката, заснета да бие и скубе деца в детска градина „Фантазия“ във Велинград, е била задържана за 24 часа по Закона за МВР. Това оповестиха на брифинг от Районната прокуратура в Пазарджик, която наблюдава разследването. Подробности по случая оповестиха ръководителят на ведомството прокурор Радослав Бакърджиев и Величка Христова, зам.-районен прокурор.

В момента текат разпити на свидетели. Показания са дали 8 души, разпитват се и други лица, свързани със случая. Извършват се и други процесуално-следствени действия - оглед на място, който ще покаже дали и какво обвинение може да бъде повдигнато, ще бъдат иззети и веществени доказателства. 

Все още не е установено точно кога се е случило заснетото посегателство над дете. Момченцето, заснето на едно от видеата, не е посещавало повече от 2 месеца детската градина. Родителите му са споделили, че то отказва, вероятно - заради преживения стрес от агресията. Проверява се също кой и как е заснел скандалните клипове. Те се разпространяват сега, но вероятно са правени преди време. От това пък зависи дали ще има задържани с прокурорско разпореждане, тъй като това става на базата на конкретни доказателства. В момента усилията са насочени към това да се установи кой е публикувал видеата в социалните мрежи. По-важното е обаче кой ги е заснел, защото са се появили спекулации защо се разпространяват точно сега.

За момента няма други сигнали за насилие над деца в градината, но това не означава, че няма, коментира още прокурор Бакърджиев. Ако бъдат установени такива, те ще бъдат отразени в евентуално бъдещо обвинение. Работи се и в тази насока. Проверяват се всички версии, включително и мотивът, който стои зад публикуването на тези клипове. 
Има данни, че малтретираното дете от един от клиповете е със специални потребности и се отглежда в приемно семейство. То е и под особена закрила. Ще бъде проверено и при какви условия се отглежда. Стремежът е разследването да приключи преди максималния срок по закон, който е двумесечен.

За момента досъдебното производство се води по обвинение, за което Наказателният кодекс предвижда до 3 години лишаване от свобода.

Комисията за детето към община Велинград проведе извънредно заседание днес и взе решения, относно случая с малтретираното дете, съобщиха от ведомството. Присъстваха представители на всички компетентни и заинтересовани институции и общински съветници. По време на заседанието, освен техните становища, бяха изслушани и родители на деца от детската градина и нейният директор. Стана ясно, че досега в общинска администрация, в отдел „Закрила на детето” към ДСП и в други институции не са постъпвали никакви сигнали за малтретиране на деца в детски и учебни заведения на територията на община Велинград. Бащата на детето, което е заснето в клипа, сподели, че от 10 април то не е посещавало детската градина.

Още сутринта, освен кмета на община Велинград и ОбС, са се самосезирали и Районна прокуратура, Детска педагогическа стая, отдел „Закрила на детето”фкъм ДСП, РУО и са започнали процедури по изясняване на случая. От общинската комисия, която посети детската градина, и от директора Мая Якимова също са предприети действия, за да се изяснят детайлите.

Решението на комисията е, че е недопустимо педагог, упражняващ насилие, да продължава да работи в тази сфера и лицето от клиповете трябва да бъде отстранено от работа, при спазване на всички законови процедури. Директорът на детското заведение е наказан със забележка.

Със самото дете и с групата, в която то се обучава, ще работи психолог по предложение на директора на Дирекция „Социално подпомагане“.

Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 2 оценки
4.5/5 от 2 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?