2374
Следвайте ни

Апетитен имот и оборудване на търг: ЧСИ продава първата в страната ферма за спирулина

viber icon

Първата в България ферма за спирулина (хранителна добавка от водорасли) е обявена за публична продан, научи „Марица“. Апетитният имот заедно с оборудването е оценен на 699 873 лева.

Евентуалните купувачи ще се състезават за парцел с площ 4163 кв.м, сградите в него и наличните машини и съоръжения. Едната сграда е 1976 кв.м и включва фотобиореактор за производство на водораслова маса, котелно за газ с когенератор, битови помещения за персонал и площадка за въглероден двуокис. Друга, с площ 886 кв.м, е с ремонтно хале и работилница. В посочената площ влизат още оранжерия с термопанели, простираща се на 1976 кв.м. Както и оборудване - вакуумен слънчев колектор, топловъздушен апарат на природен газ, осов вентилатор, два вентилаторни конвектора - стенен и подов, седем циркулационни помпи, буферни и разширителни съдове с различен обем, центробежни водни помпи, девет метални вани за отглеждане на водорасли между 49 и 210 кв.м, сушилня за водорасли, аспирация, фотоволтаици.

Предприятието бе създадено през 2015 година с проект по Оперативна програма „Рибарство“ с цел да разкрие и развива производство на спирулина - хранителна добавка от синьозелени микроводорасли, които се търсят като източник на белтъчини и витамини от растителен произход от хора, ориентирани към здравословното хранене. Беше първото по рода си в страната.

Плановете на компанията към онзи момент са били да произвежда в инсталация - затворен цикъл на ден около 40-50 кг сухо вещество, готово за пакетиране.

Как и защо е стигнало до публична продан, не става ясно.

Предложения от евентуални купувачи ще се приемат до 29 декември в кантората на частния съдия-изпълнител Георги Тарльовски, а търгът е насрочен за 30 декември от 15,00 часа.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Батко

Батко

06.12.2021 | 09:12

Взели са парите от фондовете и фалират. Нещо нормално по нашите земи.

Отговори
9 0
Сър

Сър

06.12.2021 | 09:42

Да не са от Джипкаджиите, сър?

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?