Следвайте ни

Апелативните магистрати ще гледат ислямското дело идната седмица

viber icon

Мегаделото за радикален ислям, започнало в началото на 2016 г., продължава в Апелативния съд в Пловдив, като за четвъртък следващата седмица е насрочено поредното заседание. То е по жалби на 12 от общо 14-те човека от групата на ромския проповедник Ахмед Муса, които оспорват наложените им от окръжните магистрати в Пазарджик наказания. Делото е и по протест на Окръжната прокуратура в Пазарджик, откъдето пък искат по-сурови наказания за всички подсъдими с изключение на лидера на групата.

Общо 8 години и половина затвор даде Окръжният съд в Пазарджик на ромския проповедник Ахмед Муса, обвинен в разпространение на идеите на Ислямска държава, пропагандиране на война и насаждане на религиозна омраза. Освен това магистратите му наложиха глоба от 9500 лева.

За него това е трети процес по сходни обвинения, като още преди излизане на решението по него влезе в сила ефективната му присъда по втория - 4 години затвор. ​С ефективни присъди ​са и повечето от 13-имата му сподвижници, срещу които са повдигнати подобни обвинения. По 3 години и половина затвор и по 7000 лева глоби са дадени на Ангел Симов, Стефан Димитров, Йосиф Минчев и Орхан Бързак, а на Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Александър Иванов, Райко Кърталов и Рангел Илиев - по 2 години и половина ефективно и по 6000 лева глоби. Веселин Стефанов и Ненко Щерев получиха по 2 години ефективно.

Единствената жена сред подсъдимите - студентката Александрина Ангелова, получи условно наказание от 2 години и половина при 4 години и половина изпитателен период. През това време тя е задължена да посещава пробационен служител. Наложена й е и глоба от 6000 лева.

Почти всички с изключение на Александър Иванов и Веселин Стефанов оспорват наказанията си.

Те бяха арестувани при мащабна акция на спецслужбите на 25 ноември 2014 г. в областите Пазарджик, Пловдив и Смолян. Преди това с години са следени техните действия, а Ахмед Муса е под наблюдение още от 2001 г. А процесът продължи близо 4 години само на първа инстанция.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?