32

Антони Върбев: Вотът 2 в 1 мина без сериозни грешки

Редно е да се осигурят повече удобства за хората от секционните комисии при предаването на протоколите, отчита председателят на РИК

Изборите 2 в 1 не са затруднили членовете на секционни комисии в Пазарджишко. В протоколите не е имало съществени грешки, съобщи председателят на Районната избирателна комисия адвокат Антони Върбев. Прогнозата му е, че много от служителите ще получат обещания от държавата бонус от 25 лева за безупречно свършена работа. Предаването на книжата обаче не мина съвсем гладко, отново имаше припаднали от преумора. По този повод Върбев коментира, че занапред е редно на хората да се осигурят повече удобства, както и достатъчно вода, за да не се стига до такива критични ситуации.

„Работата по приемането на изборните документи беше дълга - продължихме до 18:00 часа на следващия ден - 10 юни, разказа председателят пред „Марица“. Нямаше сериозни грешки в протоколите, даже напротив. Не сме давали формуляри за нови потоколи с изключение на една секция - в село Добровница. Там в едната секция колегите бяха въвели данните от избора за народни представители в протокола за членове на Европейския парламент и обратно. Вероятно - по невнимание и от бързане, самите данни не бяха сгрешени. Като цяло сме на мнение, че членовете на СИК са се справили много добре. Имаше забавяне, да, но не и тежки пропуски, които да изкривят резултатите от вота.

А забавянето е породено и от стремежа на членовете на СИК да са перфектни, за което донякъде ги мотивира и решението за допълнително заплащане при безупречни протоколи. Забавянето беше най-вече с отразяването на преференциите - нека не забравяме, че и двата избора бяха с предпочитания за отделните кандидати, коите не бяха никак малко“.

Засега не се знае колко комисии ще получат бонуса от 25 лева. На този етап ЦИК не е указала начин как да се отразяват тези, които са се справили без грешки. Вероятно в ЦИК ще се преглеждат сканираните протоколи на СИК и ще се преценява кои са без забележки.
Като бежански лагер - така определиха потребители в социалните мрежи ситуацията пред РИК при предаването на протоколите. Изтощени, много от служителите на СИК бяха налягали под дървета, храсти на пейки, кой където свари. Много от тях се оплакаха, че не са остигурени дори достатъчно места за сядане, на някои им се наложи да търсят тоалетна в Градската градина, защото санитарните възли в зала „Маестро Г. Атанасов“ след многократно ползване се оказаха мръсни и затрупани с тоалетна хартия. На три пъти се е наложило Спешна помощ да идва на помощ на припаднали от преумора. На въпроса не е ли редно да се осигурят по-нормални условия за чакащите Антони Върбев призна, че има какво да се желае.

„Имаше действително такива ситуации. Ние като комисия, която се сформира за поредните избори имаме конкретни предписания и сме си взели поуката от случилото се. Ще направим предложение към ЦИК какво може да се направи занапред, тъй като имаме някакви наблюдения, как е редно да се случват нещата. Знаем откъде се получи забавянето, знаем и какво трябва да се промени, за да няма такова забавяне, така че СИК по-бързо да минават при отчитането. Отношение по организацията на този процес има и Обласгтната администрация в Пазарджик, която работи съвместно с Община Пазарджик. До този момент нещата са били нормални. Може би не очаквахме да се получи чак толкова сериозно забавяне, очаквхме да се справим в ранните часове в понеделник с всичко. Разбирам, че това доведе до изнервяне, но искам едно да е ясно - никой от РИК-Пазарджик не е стоял със скръстени ръце. Напротив - всички бяхме до последно накрак именно с цел по-бързо да приключим, за да могат по-бързо да бъдат освободени както членовете на СИК, така и служителите от „Информационно обслужване“, от общинската и областната администрации. Секретарят на Областната управа Светлан Карталов, колегата му Николай Зайчев и още няколко служители бяха до последно до нас - до приемането на последния протокол. Така че никой не е бездействал“.

Антони Върбев отчита, че при следващи избори е редно на чакащите да се осигури най-малкото достатъчно вода, достатъчно места за сядане, а при нужда - и за лягане. Председателят увери, че ще предложи на ресорните институции да предложат повече удобства за служителите ангажирани в провеждането на предстоящ вот.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?