32
Следвайте ни

Амбициозната Василена извоюва вицесветовна купа за Пазарджик

Петнайсетгодишната девойка полага основите на своя треньорска школа, мечтае да стане добър кардиолог

viber icon

Пазарджик има нова престижна победа в спорта - на провелото се преди дни Световно първенство по карате киокушин в град Краков, Полша, талантливата ни състезателка Василена Петкова от Спортен клуб "Тайгър Дожо" е извоювала сребро в категорията за юноши младша възраст до 50 кг. С добрата новина се похвали бащата на момичето - Венцислав Петков, който е и нейна опора по пътя й към всяка от многото победи в спортната й биография.


Амбициозната девойка се е преборила с конкуренцията на състезателки от Украйна, Полша, Латвия, а може да се каже - и на Русия, чиято представителка по решение на съдията е класирана първа.
"Руската състезателка беше изключително труден съперник, избрана измежду 6000  деца в родината си - разказа Петков. - Протече една много динамична и много оспорвана среща с две продължения. След края на второто главният съдия имаше право да прецени на коя от двете да присъди успеха и предпочете да отсъди за Русия. Така останахме с вицесветовна титла, което също е много голям успех за нас! Василена мечтаеше да извоюва още една световна титла, но е доволна и на това постижение. През това лято във Варна, в спортен комплекс "Камчия" Василена стана световен шампион, също срещу представителка на Русия, пак след четири трудни и оспорвани срещи. Сега отново конкуренцията беше наистина силна. Участваха около 700 представители на над 30 държави от пет континента - Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. В нашата възрастова група - 14-15 години, участваха 20 момичета от Франция, Италия, Ирак, Иран и всички бяха много силни и добре подготвени".


Василена Петкова е на 15 години, от Мало Конаре. От много ранна възраст упорито се занимава с бойни спортове и бързо се утвърждава като борбена и амбициозна млада надежда, способна да печели престижни състезания. До момента има в колекцията си 14 титли от държавни първенства (7 по карате киокушин и още толкова - по кикбокс), европейска шампионка е по кикбокс, наскоро спечели световна титла по карате киокушин, а сега прибавя още един престижен медал от световно първенство. По време на кариерата си е имала доста препятствия, които обаче я правят още по-борбена и каляват още повече характера й, казва за нея Венцислав. 


От няколко месеца младата спортистка има вече и своя школа, в която предстои да тренира деца. Официалното откриване било отложено само заради четвъртата вълна от COVID-19, но пък желаещите да се запишат малчугани са доста. Така че прерязването на лентата няма точна дата - когато ситуацията го позволява.
Наети са и двама треньори, които работят с Василена, ще обучават и децата в школата. Самата тя също може би ще се включва, но приоритет за нея е образованието и спортната й кариера. Засега възможностите са да бъдат разкрити общо три групи по кикбокс и карате, макар че желаещите са много повече, казва Венцислав. Но са записани толкова, за колкото капацитетът на залата би позволил да тренират спокойно и да се чувстват уютно.
"Като родител искам за Василена да получи каквото й се полага от живота, да се състезава още две-три години, а същевременно да е спокойна и да има достатъчно време и сили и да учи. Не бива да се натоварва отсега с треньорска дейност - преценява Петков. - Това ще й даде възможност и да натрупа повече опит, който по-късно да предаде на децата в залата".
А новината за школата се приема в Мало Конаре с ентусиазъм, тъй като в селото, макар децата там да не са малко, от около 20 години няма никакви организирани занимания по спортове. А не всяко семейство може да си позволи да си води детето в Пазарджик или Пловдив. Веднага щом се разбрало за разкриването на залата, се появил и силен интерес сред родители. Което е радващо, защото говори, че има надежда за възраждане на спорта на местна почва.
В момента Василена учи в Езиковата гимназия, като се справя добре с английския и френския език. Отличничка е. И по отношение на образованието си е много амбициозна. Мечтае да стане лекарка, а отсега семейството й избира учители, които да я подготвят добре за кандидатстване в университет. Избрала е да бъде кардиолог.
"Цялата тази борба, която дъщеря ми води в спорта и целият този хъс, с който се стреми към победите, съм сигурен, че тя ще ги пенесе и по-нататък в житейския си път, ще се старае да е най-добра с всичко, с което се захваща, така че хората да я уважават и да говорят с добро за нея" - с гордост допълва Венцислав, който е убеден, че девойката ще стане добър кардиолог и ще спасява животи.
Петков допълва още, че Василена не чака някой да я подканя - каквото и да е постигнала, сама е тръгвала да си го постига. Освен всичко друго намира време и да помага на родителите си в земеделската им работа - те имат големи оранжерии. Ясен знак, че уважава техния труд. 
Вижте как посрещнаха Василена в родното й село Мало Конаре след поредната победа на световното в Полша във видеото:

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?