32

Ало измамниците се развихриха и през уикенда

Започналата по-рано тази седмица нова масова атака на телефонни измамници срещу евентуални жертви от Пазарджишко е продължила и в почивните дни, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Сигнали за злонамерени обаждания в събота и неделя са приети както от пазарджиклии, така и от жители на селата.

Сценарият е познат, но с известни нови вариации. Престъпниците се представят за криминалисти, разследващи телефонни измами, и искат пари и ценности за "примамка". Действат в група, като един от тях играе ролята на измамник и проиграва най-популярната схема - с пострадал при жестока катастрофа близък, за когото иска пари. Мнимите полицаи пък искат "примамката" пред вратата или да се пусне от терасата.

От ОДМВР за пореден път припомнят на хората да не проявяват наивност. Ако получат подобни позвънявания, най-добре е да потърсят свои близки или помощ от полицията на тел. 112.

Припомняме по този повод подробности за похватите на телефонните измамници и съветите на ОДМВР:

Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Пазарджик предупреждават гражданите на областта и най-вече на Пазарджик за зачестяване на опитите за телефонни измами. Основно са засечени обаждания към стационарни и мобилни телефони на възрастни и самотноживеещи хора в областния град и близки села. Схемата, който се използва е класическа, но с леки допълнителни вариации: 

Измамниците в повечето случаи се свързват чрез стационарни домашни телефони с потенциалните си жертви и използват добре позната до момента схема. Първоначално непознат се представя за полицейски служител, който е част от цял отдел или екип разследващ телефонни измами. Непознатият дори се представя с име и длъжност - комисар Петров, старши комисар Иванов и т.н. Той предупреждава жертвата, че е включена в списъка на телефонните измамници и те скоро ще се свържат с нея.  Докато трае разговорът мнимият полицай разпитва дали разполага с друг телефон, мобилен или стационарен.  Не след дълго звъни другият телефон и се съобщава, че е станала страшна катастрофа. В мелето е пострадал близък, роднина, за неговото спасяване е необходима скъпа и спешна операция. Междувременно жертвата не е затворила първата слушалка, а от нея гласът на мнимият полицай успокоява притеснената жена, че всичко е под контрол. Уверява я, че внимателно следят измамниците и скоро щели да ги хванат. За това „комисарят” съветва жертвата да приготви наличните си пари или ценности. Те щели да служат като примамка на измамниците, да ги хвърли през прозореца на терасата или от вратата, а след като заловят бандитите щели да и бъдат върнати. 

Апелираме към гражданите да бъдат бдителни, да не се поддават на обажданията на непознати, да не дават под какъвто и да е предлог парични суми или ценности на непознати дори ако се представят за полицаи. При наличия на подобни обаждания да позвънят на своите близки, като ги информират за случилото се или да подадат сигнал на телефон 112. 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?