Следвайте ни

Алкохол сваля Попова от поста й на зам.-председател на съда

viber icon

Съдийката от Районния съд в Пазарджик Майа Попова, която бе открита мъртва в дома си, преди няколко години стана център на скандал, след като бе хваната зад волана с високи дози алкохол в кръвта. Първото изследване показва 5,02 промила, второто след часове - 3,92 промила. Заради това Попова през 201 година бе осъдена на 2 години пробация. 

Тя твърдеше, че не е била пияна, а че й е било лошо. Съдия Попова настояваше, че е била в "състояние на разстройство на съзнанието, изключващо вменяемостта".

Делото срещу нея се води от април 2011 година, когато на път за работа тя се е блъснала с колата "Форд Фокус" в спряла кола "Мицубиши". Щетите и по двата автомобила са незначителни, но при удара съдийката изпаднала в кома и е получила нараняване на главата.

Първата кръвна проба на Попова, която е направена, докато тя е в безсъзнание, показала 5.02 промила алкохол в кръвта. Втората проба, направена няколко часа по-късно и показала не по-малко обезпокоителните 3.92 промила.

Първоначално прокуратурата в Пазарджик прекрати разследването срещу нея, защото пробите за алкохол не били взети с нейно съгласие. Прокуратурата в Пловдив обаче отмени този отказ, защото пробата е взета в болница, а тестването с дрегер е било невъзможно заради състоянието й.

Тогава ВКС отхвърля всички искания на Попова за постановяване на оправдателна присъдата, защото по делото има значение само, че е хваната да шофира в изключително нетрезво състояние.

По време на инцидента Майа Попова беше заместник-председател на Районния съд в Пазарджик. След него бе освободена от ръководния пост, а сега няма да може да се върне в съдебната система, защото се води осъждана. Висшият съдебен съвет така и не предприе някакви дисциплинарни действия срещу нея.

*Източник - архив на "Марица" от 2015 година.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?